Cele mai mari descoperiri ale musulmanilor
De la cafea si pana la carnetul de cecuri, musulmanii ne-au oferit multe descoperiri pe care le folosim in viata de zi cu zi.
Cafeaua – povestea spune ca un arab pe nume Khalid pe cand era cu caprele sale in Kaffa, o regiune in sudul Etiopiei, a observat ca animalele sale sunt mai energice dupa ce mananca un anumit tip de boabe. Acesta le-a cules si le-a pus la fiert. Astfel a facut prima cafea. Primul record inregistrat al consumului de cafea s-a datorat exportului de boabe din Etiopia catre Yemen, unde sufitii consumau cafeaua pentru a nu dormi toata noaptea si pentru a reusi sa stea cat mai mult timp in rugaciune. Mai tarziu, in secolul 15, boabele de cafea au ajuns si la Mecca si in Turcia, apoi direct spre Venetia. In Anglia a fost adusa prin 1650 de turcul Pasqua Rosee, care a si deschis o cafenea in Londra, pe strada Lombard. Asa s-a ajuns de la qahwa arabeasca la kahve turceasca, apoi la cafeaua italienesca, si in cele din urma la English cofee.
Sahul – Un soi de sah s-a jucat in India, odata demult, insa jocul a fost descoperit in forma pe care noi o stim azi, in Persia. De aici s-a imprastiat in vestul Europei, apoi in Japonia si mai departe. Cuvantul "tura" vine din limba persana, unde avea definitia de car (caruta, sareta).
Parasuta – Cu zeci de ani inainte de fratii Wright, un poet, astronom, muzician si inginer musulman, Abbas ibn Firnas, a avut cateva tentative de a construi o masinarie de zbor. In 852 el a sarit din minareta Marii Moschei din Cordoba folosind o mantie rigida la care a adaugat cateva lemne. Spera sa planeze asemenea unei pasari. Nu s-a intamplat, insa mantia i-a incetinit caderea, creand ce numim azi, parasuta. La varsta de 70 de ani, dupa ce si-a realizat o masinarie din matase si multe pene, a incercat din nou, de pe un munte. A zburat de la o inaltime considerabila si a planat pret de cateva minute, dupa care s-a prabusit la pamant. Ar mai fi putut plana, daca isi atasa si o coada la "parasuta".
Chirurgia – multe din instrumentele chirurgicale de azi au acelasi design ca cele din secolul 10 ale chirurgului musulman, numit al-Zahrawi. Peste 200 de instrumente derivate sunt recunoscute in chirurgia moderna. Acesta a descoperit firul absorbabil. In secolul 13, un alt musulman, Ibn Nafis, a descris circulatia sangelui, inainte ca William Harvey sa o descopere. Tot doctorii musulmani au inventat si anestezicul din opium.
Carpeta – pentru musulmani este ca o bucata din rai. Pe ea se aseaza si se roaga. Si in Europa au prins foarte bine carpetele persane si arabesti. Deoarece pastra in textura toata murdaria, parul de animale, voma, etc, s-a dovedit folositoare.
Carnetul de cecuri – in secolul 9, un afacerist musulman putea plati cu cecul, din China in Bagadad. Asa se evita transportul unor sume de bani pe un teren periculos.
Ce anume ti-ar place sa creezi?