Cele mai interesante machiaje din filme – Partea 2 (Poze)
Actorii depun de fiecare dată eforturi pentru a intra în pielea personajelor pe care le interpretează în filme și nu de puține ori reușesc să impresioneze cu machiaje spectaculoase.
Fie că se îngrașă și slăbesc excesiv, fie că se deghizează în cele mai neobișuite moduri, vedetele de la Hollywood demonstrează de fiecare dată că meseria lor este deopotriva fascinantă și riscantă.
Apropo de machiaje spectaculoase, în cele ce urmează vă invităm să descoperiți filmele în care actorii ne-au impresionat la capitolul imagine. În prima parte a articolului v-am prezentat 25 de machiaje fabuloase.
24. A Nightmare On Elm Street (1984)
Unul dintre cele mai cunoscute personaje din filmele horror, Freddy Krueger, are un aspect fizic pe care cu siguranță nu îl putem uita ușor. De asta s-a asigurat David B. Miller, care a făcut cercetări despre victimele unor arsuri reale pentru a crea masca lui Krueger.
A Nightmare On Elm Street
23. Society (1989)
Lumea bună din Beverley Hills se dovedește a fi formată din extratereștri cu o predilecție morbidă spre a-și amesteca trupurile în cadrul unor orgii hidoase. Arta lui Screaming Mad George, care a realizat machiajul din filmul regizat de Brian Yuzna, atinge apogeul odată cu apariția feței care răsare din anus.
Society
22. The Hunchback Of Notre Dame (1939)
Legendarul regizor Charles Laughton a decis să-și adauge amprenta asupra personajului Quasimodo al lui Victor Hugo, interpretat de Lon Chaney în acest film, și să apeleze la specialistul Mel Berns pentru a opera o „reconstrucție facială” pe scaunul de machiaj. Acesta a fost asistat de artistul favorit al lui Laughton, Perc Westmore, iar machiajul nu a fost dezvăluit nimănui în întregime până la lansarea filmului.
The Hunchback Of Notre Dame
21. The Dark Knight (2008)
Look-ul lui Heath Ledger în rolul lui Joker s-a concretizat prin înlocuirea feței de clown simplistă cu un strat de vopsea inspirat de Francis Bacon. Conor O’Sullivan, a realizat machiajul actorului folosind petice din silicon ușor de aplicat pe față. Zâmbetul grotesc al lui Joker este inspirat de cicatricile reale ale unui bărbat pe care îl cunoscuse O’Sullivan.
The Dark Knight
20. Hannibal (2001)
Gary Oldman a intrat în rolul lui Mason Verger, un supraviețuitor al fiorosului canibal Hannibal Lecter. Machiajul său înfiorător a fost creat de Greg Cannom, deși Ridley Scott a cerut și opinia unor medici pentru a aduce look-ul actorului la un nivel cât mai apropiat de realitate.
Hannibal
19. Videodrome (1983)
Max Renn (James Woods) începe să aibă halucinații sub influența show-ului TV „Videodrome”, în timp ce o rană de forma unui vagin i se dezvoltă în stomac. Rick Baker, care a spus „cum naiba voi reuși să fac asta”, a realizat în cele din urmă machiajul, iar scena cu cel mai puternic impact vizual a fost cea în care personajul lui Woods își introduce mâinile în rană.
Videodrome
18. The Wizard Of Oz (1939)
O lume fantastică formată din vrăjitoare, maimuțe zburătoare și alte personaje fabuloase a fost creată în Technicolor, iar Jack Dawn a fost maestrul care s-a ocupat de machiaj. Din nefericire, Buddy Ebsen, actorul care l-a interpreat pe Omul de Tinichea, a avut la un moment dat o reacție alergică la machiaj.
The Wizard Of Oz
17. The Passion Of The Christ (2004)
Iisus, interpretat de James Caviezel, a îndurat tortura biblică și a impresionat datorită machiajului realizat de Keith VanderLaan. În scenele în care Iisus era biciut, Caviezel avea machiajul complet însă o parte din răni au fost îndepărtate digital pentru a crea efectul apariției lor în momentul biciuirii.
The Passion Of The Christ
16. Dick Tracy (1990)
Toți oponenții lui Tracy, între care Al Pacino și Dustin Hoffman, poartă măști din latex pentru a semăna cât mai bine cu personajele din benzile desenate. John Caglione, Jr. și Doug Drexler s-au inspirat din desenele originale al lui Chester Gould pentru a crea machiajele.
Dick Tracy
15. Mask (1985)
Eric Stoltz a fost credibil în interpretarea lui Rocky Dennis, un biat care suferea de o boală rară din cauza căreia craniul său era vizibil mărit. Michael Westmore, care mai târziu și-a dezvoltat tehnica de make-up din acest film pentru adaptarea teatrală a peliculei, l-a transformat pe Stoltz pentru rol.
Mask
14. Pan’s Labyrinth (2006)
Actorul Doug Jones, care a jucat rol dublu în filmul lui Guillermo Del Toro, a petrecut câte cinci ore la machiaj zilnic pentru a deveni Fauno, iar apoi a repetat procesul pentru a intra în rolul Pale Man. David Marti și Montse Ribe au realizxat machiajele și au fost premiați cu Oscar.
Pan’s Labyrinth
13. Looper (2012)
Joseph Gordon-Levitt apare în rolul lui Joe, versiunea tânără a personajului lui Bruce Willis, care se întoarce în timp. Kazuhiro Tsuji, care a contribuit la multe filme cunoscute din ultimii ani, precum Grinch si The Curious Case Of Benjamin Button, a refuzat inițial colaborarea cu Rian Johnson, regizorul filmului „Looper”, pentru că a considerat că trăsăturile faciale foarte diferite ale celor doi actori ar face ca machiajul să nu fie reușit. Rian Johnson a petrecut patru zile pentru a repeta cu Gordon-Levitt și Willis înainte de filmări.
Looper
12. The Lord Of The Rings (2001-3)
Deși personajul Gollum din filmul lui Peter Jackson a fost generat pe computer în totalitate, toate celelalte, de la hobiți la Uruk-Ha, au avut nevoie de machiaje. De acestea s-a ocupat echipa de la Weta Workshop, urmând instrucțiunile lui Richard Taylor. Picioarele hobiților erau atât de mulate pe cele ale actorilor încât au fost distruse de fiecare dată când ei și le îndepărtau.
The Lord Of The Rings
11. Day Of The Dead (1985)
Căpitanul Rhodes (Joe Pilato), supraviețuitorul unui atac al zombilor, a fost „tăiat” în două de make-up artistul Tom Savini, a cărui experiență ca veteran al războiului din Vietnam a influențat abordarea sa pentru realizarea machiajului.
Day Of The Dead
10. Planet Of The Apes (1968)
John Chambers a câștigat un Oscar onorific pentru contribuția sa la acest film ca make-up artist. El a reușit să transforme actorii în maimuțe prin intermediul unor măști reușite, creând personaje credibile dintr-o societate a viitorului.
Planet Of The Apes
9. Planet Of The Apes (2001)
Make-up artistul Rick Baker este deja specialist în machiaje prin care obține aspectul maimuțelor, după ce a lucrat pentru filmul King Kong în 1976, apoi pentru Greystoke și Gorillas In The Mist.
Planet Of The Apes
8. Monster (2003)
Charlize Theron a interpretat rolul criminalei Aileen Wuornos, iar machiajul ei a fost atât de reușit încât cu greu ne putem da seama cine este actrița. Toni G, care a colaborat cu specialistul în proteze dentare Art Sakamoto, a recreat trăsăturile distinctive ale look-ului lui Wuornos.
Monster
7. The Elephant Man (1980)
John Hurt a intrat în pielea lui John Merrick, alias Elephant Man, iar Wally Schneiderman s-a asigurat că rolul lui va fi cât mai credibil. Make-up artistul a mai lucrat pentru filmele Rollerball și Labyrinth.
The Elephant Man
6. The Phantom Of The Opera (1925)
Pentru a interpreta personajul cameleonic „omul cu o mie de fețe”, protagonistul romanului lui Gaston Leroux, actorul Lon Chaney a devenit de nerecunoscut. Chaney s-a ocupat singur de machiaj.
The Phantom Of The Opera
5. The Thing (1982)
În remake-ul lui John Carpenter apare un extraterestru care se metamorfozează. Artistul Rob Bottin a lucrat în fiecare zi, mai mult de un an, pentru a realiza toate efectele din film.
The Thing
4. The Curious Case Of Benjamin Button (2008)
Brad Pitt se naște bătrân și moare prunc, iar machiajul său foarte reușit a fost realizat de Greg Cannom în 18 luni. Make-up artistul a primit și un Oscar, al treilea din carieră, după ce a mai lucrat la Bram Stoker’s Dracula și Mrs. Doubtfire.
The Curious Case Of Benjamin Button
3. The Fly (1986)
Chris Walas, cel care s-a ocupat și de Gremlins, filmul regizat de Joe Dante, s-a ocupat de machiajul lui Jeff Goldblum, al cărui personaj trece prin diferite transformări.
The Fly
2. Frankenstein (1931)
Jack Pierce l-a transformat pe actorul britanic Boris Karloff în monstrul lui Victor Frankenstein.
1. An American Werewolf In London (1981)
Make-up artistul Rick Baker a fost primul care a câștigat Oscar pentru machiaj, creația sa fiind cu atât mai spectaculoasă cu cât a fost evidențiată în scena în care vârcolacul iese din personajul actorului David Naughton, la lumina lunii pline.
An American Werewolf In London