Actorii depun de fiecare dată eforturi pentru a intra în pielea personajelor pe care le interpretează în filme și nu de puține ori reușesc să impresioneze cu machiaje spectaculoase.
Fie că se îngrață și slăbesc excesiv, fie că se deghizează în cele mai neobișuite moduri, vedetele de la Hollywood demonstrează de fiecare dată că meseria lor este deopotriva fascinantă și riscantă.
Apropo de machiaje spectaculoase, în cele ce urmează vă invităm să descoperiti filmele în care actorii ne-au impresionat la capitolul imagine:
50. Braveheart (1995)
Mel Gibson joacă rolul scoțianului William Wallace și pe lângă faptul că a purtat costume de războinic, și-a pictat fața cu albastru în acest film. Machiajul a fost realizat de Lois Burwell, unul dintre make-up artiștii preferați de Tom Cruise și Michael Caine. De remarcat că acțiunea filmului este plasată în secolul al 13-lea, când scoțienii nu mai foloseau planta Isatis tinctoria pentru a-și picta fețele, așa încât machiajul actorului a fost creat doar pentru efectul dramatic.
Braveheart (1995)
49. The Incredible Melting Man (1977)
Machiajul din acest film este opera lui Rick Baker, devenit ulterior make-up artist celebru la Hollywood, și este alcătuit din sirop și vopsea. Fiind perisabil, machiajul a fost reaplicat frecvent pe fața protagonistului, actorul Alex Rebar, în timpul filmărilor.
The Incredible Melting Man (1977)
48. Hostel (2005)
Într-o clădire părăsită din Europa de Est, prizonierii sunt torturați în moduri oribile, iar pentru a crea efectul dramatic machiajele au fost realizate pentru a impresiona până la lacrimi. Make-up artistul Howard Berger, care a realizat machiajul din „Hosatel”, a câștigat un Oscar în 2005 pentru contribuția sa la alt film.
Hostel (2005)
47. Citizen Kane (1941)
În acest film, întreaga distribuție a purtat machiaj care făcea actorii să pară bătrâni, deși la acea vreme astfel de efecte erau aplicate rar. Machaijul a fost realizat de Maurice Seiderman, care nu a primit însă niciun premiu. Orson Welles a apelat la facelifting pentru a-l interpreta pe Kane, așa încât contrastul cu același personaj la bătrânețe a fost mai puternic.
Citizen Kane (1941)
46. A Dirty Shame (2004)
Selma Blair a suferit o operație de mărire a sânilor temporară, pentru a intra în rolul unei stripteuse. Machiajul ei a fost creat de Tony Gardner, care a transformat-o și pe Gwyneth Paltrow pentru interpretarea din „Shallow Hal”. Blair a purtat câte o pereche de sâni zilnic, pentru că procesul îndepărtării lor rezulta cu ruperea latexului.
A Dirty Shame (2004)
45. Edward Scissorhands (1990)
Johnny Depp a devenit Edward Scissorhands mulțumită lui Stan Winston, make-up artistul care a contribuit și la seria „The Terminator”. El i-a modificat brațele pentru a arăta ca foarfecele și i-a aplicat fard alb pe față pentru a-i scoate în evidență cicatricile create tot din machiaj.
Edward Scissorhands (1990)
44. City Of The Living Dead (1980)
Iadul se dezlănțuie când zombii ies din morminte, însă acțiunea ia amploare odată cu apariția unui bărbat cu un burghiu înfipt în cap. Machiajul a fost realizat de Franco Rufini, care îl înlocuise pe Giannetto De Rossi, make-up artistul cu care lucra de obicei regizorul italian Lucio Fulci.
City Of The Living Dead (1980)
43. La Vie En Rose (2007)
Marion Cotillard interpretează rolul celebrei cântărețe Edith Piaf, urmărind viața artistei la vârsta a doua și a treia. Parcurgerea acestei perioade a necesitat un machiaj adecvat care a fost creat de Didier Lavergne și Jan Archibald, câștigători ai unui Oscar, în 2007, pentru „cel mai bun machiaj”.
La Vie En Rose (2007)
42. Tootsie (1983)
Michael Dorsey (Dustin Hoffman) se transformă în femeie (starleta Dorothy Michaels) pentru a da lovitura ca actor. Machiajul lui Hoffman a fost realizat de Allen Weisinger, iar acesta a apelat la ajutorul lui George Masters, specialist în make-up feminin, care a lucrat și cu Marilyn Monroe.
Tootsie (1983)
41. Kind Hearts And Coronets (1949)
Cu puțin ajutor din partea make-up artiștilor, Alec Guinness a intrat în pielea fiecăruia dintre cei opt membri ai familiei D’Ascoyne (inclusiv a unei femei). Harry Frampton și Ernest Taylor sunt cei doi specialiști care i-au creat machiajul, iar scena revoluționară din film este cea în care șase dintre membri apar simultan într-o scenă din film. Atestat al calității excepionale a machiajului, scena respectivă a fost extrem de dificil de filmat.
Kind Hearts And Coronets (1949)
40. Tropic Thunder (2008)
În caz că nu v-ați prins, cel care interpretează personajul Les Grossman este Tom Cruise, iar Gerald Quist s-a ocupat de machiajul său. Make-up artistul a lucrat și pentru „Star Trek: The Next Generation”. Cruise a decis să poarte și măști pentru mâini, pentru a spori efectul neplăcut creat de imaginea personajului său.
Tropic Thunder (2008)
39. A Clockwork Orange (1971)
Make-up artistul Barbara Dalya a colaborat cu designerul de costume Milena Canonero, urmând instrucțiunile regizoruui Stanley Kubrick, pentru a realiza efectele „droog” din scenele tulburătoare ale filmului. Dayla a aplicat machiaj puternic pe genele unuia dintre ochii lui Malcolm McDowell pentru a crea asimetrie.
A Clockwork Orange (1971)
38. The Nutty Professor (1996)
Eddie Murphy pare să fi petrecut o veșnicie în studioul pentru machiaj, având în vedere că în acest film intră în rolul mai multor membri ai familiei supraponderale Klump. Machiajul a fost creat de Rick Baker, care a primit Oscar pentru creația sa. Scena reprezentativă pentru efortul make-up artistului – când toți membrii familiei Klump stau împreună la masă – aproape că a fost scoasă din film pentru că nu a fost considerată relevantă.
The Nutty Professor (1996)
37. X-Men (2000)
Niciunul dintre mutanții din „X-Men” nu a fost atât de interesant ca Mystique, personajul actriței Rebecca Romijn. Machiajul ei a fost asigurat de Gordon J Smith, în colaborare cu Ann Brodie. Costumația actriței a constat în 110 proteze care i-au acoperit 60% din corp.
36. The Godfather (1972)
Look-ul de bulldog al actorului Marlon Brando nu a fost obținut prin inserarea unor tampoane din bumbac în gura acestuia, așa cum se zvonea, ci prin folosirea unei proteze bucale speciale. Machiajul său a fost realizat de Dick Smith și era atât de dificil de pus în evidență, încât cineastul Gordon Willis a apelat la tehnici speciale de iluminare în timpul filmărilor.
The Godfather (1972)
35. The List Of Adrian Messenger (1963)
A fost ideea regizorului John Huston de a reuni actori de top în distribuția acestui film: Kirk Douglas, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Robert Mitchum și Tony Curtis. Machiajul pentru această peliculă a fost responsabilitatea lui John Chambers, pe care actorul John Goodman l-a interpretat recent în filmul „Argo”. Momentul-cheie din „The List Of Adrian Messenger” este cel în care personajele își șterg machiajul pentru a-și dezvălui adevărata identitate.
The List Of Adrian Messenger (1963)
34. Hellboy (2004)
Alura impozantă a lui Ron Perlman este pusă în evidență de machiajul bazat pe culoarea roșie, astfel că actorul a intrat excelent în pielea unui demon cu o mână din piatră. Matt Rose este cel care s-a asigurat că machiajul lui Perlman va fi fost perfect și totul a devenit mai ușor după ce a găsit o mască folosită de actor în filmul TV „Beauty And The Beast” din anii ’80. În afară de sprâncene, tot corpul lui Ron Perlman este acoperit de machiaj în „Hellboy”.
Hellboy (2004)
33. Batman Returns (1992)
Fața lui Danny DeVito a fost transformată cu ajutorul unor proteze pentru ca actorul să devină The Penguin, iar Stan Winston este cel care s-a ocupat de machiaj. DeVito nu a avut voie să dezvăluie nimănui nimic despre machiajul său, nici măcar membrilor familiei sale, înainte de lansarea oficială a filmului.
Batman Returns (1992)
32. Hellraiser (1987)
Cenobites erau niște monștri sado-masochiști veniți pe Pământ din altă dimensiune. fiecare având formă și aspect bizare. Machiajul personajelor din filmul regizat de britanicul Clive Barker a fost asigurat de Bob Keen, care a împrumutat elemente din moda punk și din stilul abordat în cluburile S&M.
Hellraiser (1987)
31. The Goonies (1985)
John Matuszak, fost jucător de fotbal american, a suferit o transformare radicală pentru a intra în rolul Sloth, fiul desfigurat al maleficei Ma Fratelli. Machiajul său a fost o afacere de familie, fiind realizat de Ellis Burman Jr, Thomas R. Burman și Bari Dreiband-Burman. Pentru a obține efectul de ochi depărtați ai lui Sloth, a fost folosită o telecomandă, iar Matuszak trebuia să își sincronizeze clipitul cu ochiul „bionic”.
The Goonies (1985)
30. The Exorcist (1973)
Apariția unui demon în America a fost destul de convingătoare după ce Regan, personajul Lindei Blair, a devenit un monstru cu cap rotativ. Dick Smith a lucrat cu Rick Baker pentru a crea machiajul fetiței din celebrul film „The Exorcist”. Dublura actriței a purtat o mască bucală din plexiglas pentru a obține efectul vomei și a atenua sunetul.
The Exorcist (1973)
29. Zombie Flesh Eaters (1979)
Paola (Olga Karlatos) a ales ușa nepotrivită pentru a se ascunde, deoarece un zombie a prins-o și a târât-o până când un ochi i-a fost smuls. Giannetto De Rossi, make-up artistul preferat al regizorului Lucio Fulci, a realizat opera de artă pe care o vedeți în imaginea de mai jos.
Zombie Flesh Eaters (1979)
28. Scanners (1981)
Pe lângă un cap care explodează, au fost folosite diverse efecte speciale în timpul duelului dintre Stephen Lack și Michael Ironside pentru a amplifica dramatismul luptei lor, însă venele pulsatorii ale.personajului lui Ironside par să fi dus totul la extrem. Dick Smith, desemnat Special Makeup Effects Consultant, este cel care a creat machiajul spectaculos.
Scanners (1981)
27. Mrs. Doubtfire (1993)
Daniel Hillard (Robin Williams) este bona scoțiană Mrs. Doubtfire, iar costumația sa a fost atât de convingătoare încât Williams a mers și în public, incognito, îmbrăcat ca în film. Greg Cannom și echipa sa de la Cannom Creations, care au și câștigat un Oscar pentru „cel mai bun machiaj, au realizat look-ul unic al actorului. Deși în film Daniel Hillard apare purtând o singură mască, machiajul său a fost format, de fapt, din opt componente.
Mrs. Doubtfire (1993)
26. How The Grinch Stole Christmas (2000)
Jim Carrey petrecea zilnic trei ore la machiaj pentru a intra în pielea clasicului personaj Grinch al lui Dr. Seuss. Rick Baker, premiat cu Oscar pentru performanța sa în materie de make-up, este cel care l-a transformat pe actor în celebra creatură verde. Baker a folosit bucăți de latex care îl strângeau atât de mult pe Carrey încât actorul a apelat la ajutorul unui specialist pentru a-l învăța câteva metode de a rezista unor tehnici de tortură.
How The Grinch Stole Christmas (2000)
25. Robocop (1987)
Emil (Paul McCrane) este topit de smoală și lovit de mașină. Rob Bottin, cel care a creat și costumul lui Robocop, a realizat machiajul actorului, iar stilul său amintește de creațiile inovatoare ale make-up artistului Rick Baker, responsabil pentru efectele de „topire” din pelicula „The Incredible Melting Man”.
Robocop (1987)