Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook, a făcut dezvăluiri șocante despre cea mai mare rețea de socializare online din lume. Situația este și mai gravă dacă ținem cont de faptul că gigantul condus de Mark Zuckerberg deține și alte platforme populare, precum WhatsApp, Instagram sau Messenger.
Femeia, care a mai lucrat pentru Google și Pinterest, a fost invitată în emisiunea „60 Minutes” de pe CBS News. Haugen, în vârstă de 37 de ani, a pus la dispoziția presei zeci de mii de documente de la Facebook și intenționează să depună mărturie în Congresul american.
Sunt câteva dezvăluiri cu adevărat șocante făcute de Frances Haugen. Potrivit ei, algoritmii companiei le arată intenționat oamenilor conținut care îi enervează, deoarece astfel aceștia simt nevoia să interacționeze mai des cu serviciile și uneltele oferite de Facebook: secțiunea de comentarii, reacțiile, mesajele private etc. Acest „engagement” este exploatat financiar de companie.
„Facebook a realizat că schimbarea algoritmilor, pentru ca platforma să fie mai sigură, va determina oamenii să petreacă mai puțin timp pe site”, potrivit lui Haugen.
Haugen a mai spus că Facebook este „mai rea” decât alte companii pentru care a lucrat. Ea a fost angajată a diviziei de Integritate Civică din cadrul rețelei de socializare, fiind responsabilă cu combaterea dezinformării politice.
După alegerile din noiembrie 2020, angajații au fost anunțați că secția lor va fi închisă. Peste doar câteva luni a avut loc asaltul asupra Congresului american, pe 6 ianuarie 2021.
Frances Haugen a mai spus că efectele nocive ale Facebook se văd în toată lumea. În Europa, de exemplu, unele partide politice și-au dat seama că trebuie să ruleze pe platformă reclame negative pentru a atrage atenția oamenilor.
Grav este și faptul că, potrivit aceleiași surse, Facebook identifică doar o mică parte din conținutul periculos de pe platformele sale, precum discursul bazat pe ură (3-5%, potrivit studiilor interne), discursul de instigare la ură (1%) sau dezinformarea.
Haugen a declarat și că Facebook știe că Instagram, o platformă pe care o deține, afectează negativ sănătatea mintală a adolescenților, dar a ținut ascunse aceste studii. Compania plănuia să lanseze un Instagram pentru copii, dar proiectul a fost suspendat la presiunea autorităților.
Potrivit lui Haugen, 13,5% din adolescentele de pe Instagram au declarat că rețeaua de socializare le-a agravat gândurile suicidale, iar 17% au afirmat că aceasta le-a agravat tulburările de alimentație.
Sursa: Gizmodo
CITEȘTE ȘI:
Pandora Papers: Shakira și Claudia Schiffer, printre celebritățile care apar în documente
AOC a apărut la Met Gala cu un mesaj politic inscripționat pe rochie