Cele mai faimoase 10 vrăjitoare din istorie
Chiar dacă etimologia numelui arată că acesta provine din „wicca”, cuvânt ce înseamnă „cel deștept”, vrăjitoarele au fost întotdeauna considerate ființe demonice.
Este cazul vrăjitoarelor celebre din antichitate, a căror existență nu a fost niciodată dovedită, dar și a celor din vremuri mai apropiate de noi.
Din prima categorie putem aminti pe Cassandra, preoteasă a lui Apollo, cea care a prezis căderea Troiei, Vrăjitoarea din Endor, pomenită în Vechiul Testament, unde era recomandat a se sta departe de ea, sau Morgan Le Fey, cea care îi încurca treburile Regelui Arthur.
Începând cu secolul al XI-lea, vrăjitoarele și-au atras mânia preoților și a societății iar în secolul al XIII-lea Papa Grigore a autorizat execuția vrăjitoarelor. A urmat nașterea Inchiziției, rolul acestei instituții fiind de a detecta, urmări și pedepsi atât vrăjitoarele cât și ereticii, iar în 1498 Papa Inocențiu al VIII-lea a confirmat, într-o declarație, existența vrăjitoarelor. În toată această perioadă, zeci de mii de oameni, majoritatea femei, au fost executați ca fiind practicanți ai vrăjitoriei.
Iată care au fost 10 dintre cele mai faimoase vrăjitoare din istorie.
10. Catherine Monvoisin
Cunoscută și sub numele La Voisin (vecinul), Catherine Monvoisin, nevasta unui bijutier a devenit celebră datorită premonițiilor pe care le avea încă de când era mică. După ce afacerea soțului ei a dat faliment, ea a început să practice ghicitul în palmă și să vândă poțiuni de dragoste, otrăvuri si anticoncepționale, printre clienții săi aflându-se membri ai nobilimii și chiar prințese.
A fost arestată împreună cu fiica sa, sub acuzația de vrăjitorie, și a fost arsă pe rug în 1680, în apropierea Parisului. După moartea sa, declarațiile fiicei sale au dezvăluit o mulțime de secrete, inclusiv un plan de otrăvire al regelui.
9. Agnes Sampson
Agnes Sampson a fost moașă și vindecătoare. Ea trăia, la sfârșitul secolului al XVI-lea într-un sat din Scoția.
În noaptea de Halloween a anului 1590, participând la un Sabat, ea a Țcomandat” o furtună în Marea Nordului, menită să scufunde vasul cu care călătorea Regina Anna, soția Regelui James al VI-lea al Angliei. Chiar dacă lucrurile nu au mers exact așa cum au fost programate, regina a trebuit să-și întrerupă călătoria.
Mai târziu, însuși regele a trebuit să facă față, tot în Marea Nordului, unei puternice furtuni, invocată de aceeași Agnes Sampson.
Sătul de amenințările la adresa augustelor lor persoane, regele a cerut arderea ei pe rug, lucru care s-a și întâmplat în același an.
8. Alice Kyteler
Alice Kyteler, o cămătăreasă irlandeză bogată, nu pre a avut noroc de soții ei: aceștia aveau prostul obicei să moară la scurt timp după căsătorie și să-i lase ei averea. Acest lucru a fost sesizat de unul dintre fii săi vitregi, iar Alice a fost acuzată că și-a otrăvit soții și că sacrifica animale, aducând ofrande Satanei. Dacă folosirea de haine de la copii nebotezați în timpul ritualurilor sale nu ar fi fost suficientă ca dovadă, în locuința ei au fost găsite prafuri „misterioase” și vrăji. În 1324 ea a devenit prima persoană acuzată de vrăjitorie în Irlanda. Condamnată la moarte, ea a făcut o ultimă vrajă, dispărând în noaptea dinaintea execuției și nu a mai fost văzută de atunci.
7. Angele de la Barthe
Angele de la Barthe, membră a nobilimii, a trăit între 1230 și 1275 în Toulouse, Franța. Adeptă a Catharismului, o mișcare creștină dualistă considerată eretică de Biserică, a fost acuzată de vrăjitorie după ce mai mulți bebeluși din zonă au dispărut misterios.
S-a spus despre ea că ar fi întrținur relații sexuale cu Diavolul, în urma cărora a rezultat un monstru, jumătate om, jumătate animal, care se hrănea cu bebeluși.
După ce a fost torturată cumplit, Angele „a recunoscutȚ acuzațiile, fiind prima persoană executată în timpul Vânătorii de vrăjitoare din Evul Mediu.
6. Mother Shipton
Ursula Southeil, fiica unei mame adolescente considerată la rândul ei vrăjitoare, a fost un copil diform. Având picioarele răsucite, capul mare și obrajii înfundați, era asemănătoare descrierilor vrăjitoarelor din poveștile care circulau în acea epocă. Era atât de urâtă, încât sătenii credeau că este fiica Diavolului și o suspectau de vrăjitorie. Mama Shipton, cum a fost poreclită, a trăit între 1488 și 1561 în Yorkshire. Chiar dacă a trăit ca o proscrisă toată viața, Angele a avut un mare talent – era clarvăzătoare, și chiar una bună, reputația ei ajungând la același nivel cu cea lui Nostradamus după ce a prezis exact numeroase evenimente, unele chiar îndepărtate în timp.
5. Maret Jonsdotter
În Suedia secolului al XVII-lea, Maret Jonsdotter a călărit un mbărbat ca pe un cal pentru a ajunge în luca Blockula, unde avea loc Sabatul vrăjitoarelor. În alte ocazii, au folosit vaci, pe care odată ajunse la locul Sabatului, le-au sacrificat, după care au întreținut relații sexuale cu Diavolul. Nu, nu sunt fabulații, sunt declarațiile surorii mai mici a lui Maret, pe baza cărora a fost condamnată la moarte pentru vrăjitorie.
Maret nu a recunoscut niciuna dintre acuzații, astfel că, potrivit legii, nu a putut fi executată.
Nu același lucru s-a întâmplat și în 1672, când, în urma modificării legilor din cauza extinderii vrăjitoriei, ea a fost decapitată și apoi arsă pe rug.
4. Marie Laveau
Marie Catherine Laveau s-a născut ca femeie liberă, din părinți unul de culoare și unul creo, în 1801, în Louisiana, statul american care a făcut celebru ritualul Voodoo.
Practicantă de Voodoo, ea a devenit rapid imaginea acestui ritual, fiind numită Regina Voodoo-ului din New Orleans. Se spune despre ea că era atât frumoasă, cât și o femeie deșteaptă, care putea intimida pe oricine, inclusiv polițiști.
Practica medicina, mulți lideri ai lumii venind la ea pentru a-i cere sfatul, abilitățile ei erau focusate pe ritualurile Voodoo, în care deținea titlul de Vrăjitoare Supremă.
A murit liniștită în casa ei, în 1881.
3. Agnes Waterhouse
Cea mai faimoasă vrăjitoare din Anglia a făcut pact cu Diavolul, a bestemat oamenii și și-a ucis dușmanii folosind magia neagră. Agnes avea o pisică neagră, pe care o chema Satana, pe care o trimitea adesea să omoare animalele dusmanilor sau chiar pe aceștia,
Acestea sunt mărturisirile celei care era cunoscută drept Maica Waterhouse în fața unui tribunal secular, care nu avea nimic de-a face cu Biserica. În timpul procesului ea nu s-a pocăit, spunând că Satana însăși i-a spus că o să sfârșească spânzurată sau arsă pe rug.
Cu toate acestea, bravada ei a luat sfârșit pe drumul spre spânzurătoare, ea dându-și sfârșitul rugându-se la Dumnezeu pentru iertare.
2. Vrăjitoarele din Salem
Totul a început în primăvara anului 1692, când fata și nepoata reverendului Samuel Perris din Salem, Massachusetts, au început să aibă un comportament bizar: țipau, aruncau cu lucruri, aveau convulsii și se contorsionau în poziții ciudate. Doctorul chemat a avut o explicație „rezonabilă” – era vorba de… Lucrarea diavolului.
Fetele au acuzat ca fiind resposabile de comportamentul lor trei femei, o sclavă, o cerșetoare și o bătrână.
Sclava a recunoscut acuzațiile, mărturisind că a făcut pact cu Diavolul și spunând că în oraș mai sunt multe alte vrăjitoare, ceea ce a creat o adevărată isterie în oraș.
După execuția lui Bridget Bishop, din cele peste 200 de persoane acuzate de vrăjitorie alte 18 au fost spânzurate iar multe au murit în închisoare,
Acest proces infam a devenit sinonim cu paranoia și injustiția.
1. Merga Bien
Balthasar von Dernbach, prințul și starețul orașului Fulda din Germania a fost un notoriu vânător de vrăjitoare care s-a „remarcat” printr-o serie de procese împotriva acestora între 1603 și 1606.
Marga Bien, cea mai cunoscută victimă a sa, era o moștenitoare bogată care și-a ucis al doilea soț și copii, și a participat de nenumărate ori la Sabat (sau cel puțin așa a declarat după torturile suferite în închisoare). Chiar dacă era însărcinată, nu a scăpat de execuție, deoarece jurații au considerat că părintele copilului nenăscut este însuși Diavolul, astfel că a fost arsă de vie pe rug.
În cei trei ani, Procesele din Fulda au cauzat moartea a nu mai puțin de 250 de suspecți de vrăjitorie.