Cele mai dramatice momente din ultimii 10 ani

21 12. 2011, 11:00

De-a lungul celor 10 ani de existenta, Apropo.ro a incercat si a reusit sa prezinte toate evenimentele „hot” din lume sau din Romania. Printre acestea, bineinteles, s-au numarat si cele tragice, care au condus la pierderea de multe vieti omenesti sau, chiar daca numarul acestor pierderi a fost mic, impactul asupra celorlati a fost foarte mare.

Fie ca a fost vorba de dezastre naturale, decesul unor personalitati, fapte criminale comise de persoane sau grupari teroriste, manipulari ale oamenilor facute de guverne sau organizatii sau, nu in ultimul rand, esecuri tehnolologice de proportii, toate acestea au fost relatate de Apropo.ro, la momentul respectiv.

1. Tsunami-ul din Filipine

Una dintre cele mai zguduitoare tragedii intamplate in deceniul trecut a fost tsunami-ul din Indonezia, care a produs aproape 250.000 de victime. Pe 26 decembrie 2004, in zona insulei Sumatra din Indonezia a avut loc un cutremur devastator, de 9.1 grade. Potrivit specialistilor, acesta a fost al treilea cutremur ca intensitate din toate timpurile, si a avut cea mai lunga durata – aproape 10 minute, generand, printre altele, si „trepidatii” ale Pamantului de aproximativ un centimetru.

Valul seismic generat de cutremur a atins inaltimea unui bloc cu 10 etaje (30 de metri) si a cauzat peste 230.000 de victime in 14 tari.

2. Incendiul de la Maternitatea Giulesti

Incendiul produs in august 2010 la sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti a socat opinia publica din Romania, atat prin bilantul tragic – 6 bebelusi au murit atunci, iar cinci au ramas marcati pe viata, dar au supravietuit miraculos – dar si prin devoalarea neregulilor din spitalele romanesti: asistenta care era de serviciu a plecat din sectia de nou-nascuti fara sa aiba inlocuitor, improvizatii la sistemul electric, care au condus la producerea incendiului, dar si lipsa unui sistem de alarmare.

3. Moartea lui Michael Jackson

In ultimul deceniu, au plecat dintre noi multi oameni cunoscuti si apreciati, dar moartea lui Michael Jackson a avut un ecou dramatic in randul fanilor sai si nu numai. Regele Pop, cel care cu vocea sa incredibila, versurile inspirate si coregrafia care a facut istorie, reusea sa „hipnotizeze” milioane de oameni, a plecat dintre noi pe 25 iunie 2009, in urma unei „neglijente criminale” a medicului sau personal, Conrad Murray, care a si fost condamnat la patru ani de inchisoare, pentru fapta sa.

Admiratia si pretuirea de care s-a bucurat Michael Jackson a fost demonstrata, inca o data, atunci cand peste 10 milioane de fani din intreaga lume i-au acordat, prin intermediul voturilor date intr-un sondaj organizat de revista britanica New Musical Express, titlul de cel mai mare cantaret din toate timpurile.

4. Atentatul de la Oslo, Norvegia

Pe 21 iulie 2011, Norvegia a fost zguduita de doua atentate: in capitala Oslo, o bomba a explodat in apropierea sediului Guvenului, iar la scurt timp dupa aceea a avut loc un atac armat la scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist, aflat acula putere, pe o insula din apropiere de Oslo. In cele doua atacuri si-au pierdut viata nu mai putin de 92 de persoane, in timp ce alte 90 au fost spitalizate.

Un soc si mai mare pentru norvegieni a fost, insa, aflarea faptului ca autorul celui mai sangeros atac armat din istorie este un conational de-al lor, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani. Culmea este ca, acum cateva zile justitia norvegiana a decis ca Anders Breivik suferea de o psihoza, in momentul comiterii faptelor, si este considerat iresponsabil din punct de vedere penal, astfel ca nu va fi judecat, urmand sa fie internat intr-o clinica pentru persoane cu probleme psihice.

5. Scurgerile radioactive de la Fukushima

Stim cu totii ce efecte poate aveaun dezastru natural, avand multe exemple la indemana: tsunami-ul care a lovit Indonezia in urma cutremurului de 9 grade produs in insula Sumatra, si care a lasat in urma aproape 250.000 de victime, uraganul Katrina, cutremurul din Haiti si multe altele.

Ce se poate intampla, insa, cand forta naturii se suprapune peste erori si neglijente ale oamenilor? Un exemplu ar fi ceea ce s-a intamplat anul acesta in Japonia. Valul seismic generat de unul dintre cele mai puternice cutremure inregistrate in ultima perioada a avariat centrala nucleara de la Fukushima, eliberand in aer o mare cantitate de radiatii radioactive si determinand evacuarea unei zone de 20 de kilometri in jurul centralei, masura care s-ar putea sa ramana permanenta.

Pe langa tragismul situatiei in sine, se cuvine ca lumea sa stie ca situatia a fost agravata de operatorul centralei, TEPCO (principala companie de electricitate japoneza), care a falsificat mai multe rapoarte de securitate.

6. Criza economica mondiala

La inceput, a parut o gluma. Liderii politici spuneau ca asa ceva nu are cum sa se intample sau, daca se va intampla, nu va avea o amploare mare. Dupa care, incet, incet, lumea a inceput sa o simta pe propria piele: taieri de salarii, scumpiri ale produselor si serviciilor, somaj – in general, o viata tot mai scumpa si mai complicata.

7. Explozia navetei spatiale Columbia

Sapte astronauti, intre care unul israelian, si-au pierdut viata pe 1 februarie 2003, atunci cand naveta spatiala Columbia s-a dezintegrat in atmosfera la revenirea din misiune. Pierderea navetei Columbia a fost rezultatul avariilor suferite in timpul lansarii, cand o parte din izolatie s-a desprins si a lovit muchia frontala a aripii stangi, avariind sistemul de protectie termica care ar fi trebuit sa o protejeze de caldura generata de frecarea cu atmosfera.

Misiunea navetei Columbia a fost cea de-a 113-a lansare de naveta spatiala, ea fiind amanata de 18 ori, de-a lungul a doi ani de la data planificata initial, 11 ianuarie 2001.

8. Catastrofa ecologica din Golful Mexic

Pe 20 aprilie 2010, o explozie produsa la platforma Deepwater Horizon, exploatata de grupul petrolier britanic British Petroleum, a condus la scufundarea acesteia, doua zile mai tarziu, in apele Golfului Mexic. Catastrofa a cauzat moartea a 11 persoane si deversarea, timp de trei luni, a peste patru milioane de barili de petrol in Golful Mexic, care, la un moment dat, au format o pata de petrol de 24.435 de kilometri patrati, adica de dimensiunea insulei Sardinia.

9. Gripa porcina (AH1N1)

Daca intrebi reprezentantii producatorilor de medicamente, ti se va raspunde ca gripa porcina a fost o adevarata pandemie, care a pus in pericol populatia Globului, dovada fiind cele peste 60.000 de decese la nivel mondial atribuite acestui virus.

Daca intrebi oamenii obisnuiti, multi dintre acestia vor spune ca a fost o imensa manipulare, avand ca scop obtinerea de bani (pentru cercetare si prin vanzarea de vaccinuri) de catre aceiasi producatori de medicamente. Principalul atu al celor ce neaga periculozitatea gripei porcine este faptul ca, cel putin la noi in tara, numarul de decese cauzate de virusul AH1N1 confirmate prin autopsie a fost infim, fata de numarul raportat de oficiali.

10. Atentatul terorist de la World Trade Center


O data care nu va fi uitata prea usor, mai ales de americani: 11 septembrie 2001. In acea zi s-a consemnat o serie de atacuri sinucigase coordonate, dupa ce 19 teroristi al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale. Doua dintre aceste avioane au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (WTC), care s-au prabusit in doua ore de la impact, al treilea a lovit cladirea Pentagonului, iar al patrulea s-a prabusit in timp ce pasagerii au incercat sa recapete controlul asupra lui.

In acea zi fatidica, si-au pierdut viata 2.996 persoane: cei 19 atentatori, 246 pasageri aflati in cele patru avioane, 2.606 in New York (aflati atat in Turnuri, cat si in zona) si 125 la Pentagon.

Aceste 10 evenimente dramatice sunt doar cateva dintre cele petrecute in ultimii zece ani si sunt convins ca puteti gasi cu usurinta altele care le pot inlocui sau completa pe cele prezentate mai sus, cum ar fi accidentul aviatic in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei si 96 de demnitari polonezi