Cele mai costisitoare 10 typo-uri

29 07. 2013, 11:00

Iată 10 greșeli de scriere care i-au costat pe cei care le-au făcut o mulțime de bani.

1. Cratima lipsă de la NASA. Prejudiciu: 80 de milioane de dolari

Cratima, de regulă, nu prea este luată în calcul la greșelile de scriere. Însă, în 1962, lipsa banalei liniuțe a condus la cel mai mare eșec al Agenției Spațiale.

Primul zbor interplanetar al omenirii trebuia să fie „simplu”: sonda Mariner 1 trebuia să se apropie și să studieze Venus. Însă lipsa unei cratime în codul sursă al programului care calcula traiectoria a făcut ca sonda să explodeze la câteva minute după lansare.

2. O bere „antică” Prejudiciu: 502.996 dolari

Un „P” lipsă din anunțul unui neglijent vânzător pe eBay l-a făcut pe acesta să piardă o jumătate de milion de dolari. Acesta dorea să vândă o sticlă de bere Allsopp”s Arctic Ale, veche de 150 de ani, însă anunțul a fost făcut pentru… Allsop”s Arctic Ale. Dându-și seama de greșeală, un client ager a licitat 304 dolari, sumă cu care a și cumpărat „vechitura”, pe care a revândut-o imediiat cu 503.300 de dolari

3. Biblia promovează promiscuitatea. Prejudiciu: 4.590 dolari (și pedeapsa divină pentru eternitate)

În 1632, editura Baker Book House din Londra a tipărit Biblia. Din neatenție, cea de-a șaptea Poruncă suna exact opus față de cea originală: „Să preacurvești!„. Greșeala a produs o amplă polemică iar Parlamentul britanic a ordonat ca întreg tirajul, cunoscut drept „Biblia nelegiuită” să fie ars iar editorul să fie amendat cu 3.000 de lire sterline.

4. Pastele rasiste. Prejudiciu: 20.000 de dolari

O porție de tagliatelli cu sardine și prosciuto ar putea fi deranjantă, eventual, doar pentru vegetarieni. Dar o greșeală nefericită strecurată în „Biblia pastelor”, publicată de Penguin Australia în 2010, recomanda condimentarea acestui fel de mâncare cu „sare și negri proaspăt măcinați / salt and freshly ground black people.”

Deși exemplarele vândute nu au mai fost retrase, tipografia a distrus imediat cele 7.000 de exemplare din depozite.

5. Traderul perfect: cumpără scump și vinde ieftin. Prejudiciu: 175 de milioane de dolari

Anul 1994, atunci când tranzacțiile online erau la începuturi, nu va fi uitat niciodată de Juan Pablo Davila, Angajat al companiei de stat chiliene Codelco, el a cumpărat stocurile de cupru pe care de fapt voia să le vândă! După ce a realizat că a greșit, el a început să facă tranzacții furibunde în speranța că nu va ieși pe pierdere, însă la sfârșitul zilei, balanța companiei era mai „ușoară” cu 175 de milioane de dolari. Bineînțeles, Codelco l-a concediat imediat pe Davila și, mai mult a dat în judecată Merrill Lynch pentru că i-a permis acestuia să facă tranzacții neautorizate.

Cu această ocazie, Codelco a recuperat 25 milioane de dolari din pierderi, însă mediatizarea cazului a introdus un nou termen în jargonul de specialitate, „a davila”, verb folosit pentru a indica un eșec „grandios”.

6. Vînzare pe un dolar (sună vreun clopoțel?) Prejudiciu: 340 milioane de dolari

În decembrie 2005 compania japoneză Mizuho Securities și-a adăugat la portofoliu o companie de recrutări, J-Com Co., ale cărei acțiuni aveau o valoare de 610.000 de yeni fiecare. După aproape un an, unul dintre traderii companiei a reușit „performanța” de a vinde 610.000 de acțiuni la un yen bucata. Cu toată intervenția Busei din Tokyo, tranzacția nu a putut fi anulată. 

7. Loteria cu toate biletele câștigătoare. Prejudiciu: 50 de milioane de dolari

Un alt lucru interesant petrecut la Roswell, New Mexico, în afară de prăbușirea OZN-ului din 1947. În 2007, o firmă locală de vânzări de mașini a venit cu o idee excelentă de revigorare a vânzărilor: au fost trimise prin poștă 50.000 de lozuri răzuibile, dintre care unul ar fi trebuit să asigure un câștig de 1.000 de dolari. Însă domnul Murphy (sau poate urmașii extratereșrilor prăbușiți acolo) și-a băgat putin coada: firma care a tipărit lozurile le-a făcut pe TOATE căștigătoare! Incapabilă să plătească 50 de milioane de dolari, firma a oferit câte un card cadou în valoare de 5 dolari pentru fiecare loz câștigător.

8. Departamentul de educație din New York are probleme cu calculatorul.  Prejudiciu: 1,4 milioane de dolari

Relația dintre oameni și calculatoare nu este întotdeauna cea mai bună. Dovada? În 2006, revizorul contabil William Thompson a descoperit că o greșeală – o literă în plus – a determinat programul de contabilitate al Departamentului Educației al orașului New York să dubleze cheltuielile de transport (2,8 milioane de dolari față de 1,4 milioane de dolari).

9. Nici Autoritatea de transport nu se descurcă mai bine. Prejudiciu: 500.000 de dolari

Ca să nu fie mai prejos, chiar luna trecută, Autoritatea de transport a aceluiași oraș New York a retras 160.000 de hărți și postere care ar fi trebuit să anunțe majorarea sumei minime care trebuie să fie conținută de un card de transport de la 4,50 dolari la 5 dolari. Problema? Ca în filmele cu „dumb people”: suma de 4,50$ se majora la… 4,50$!

10. Destinații „erotice”… Prejudiciu:10 milioane de dolari

Acum mai mulți ani, o agenție de turism din Sonora, California, acum închisă, a dorit să-și facă publicitate în celebra Yellow Pages (Pagini Aurii). Nu mică le-a fost surpriza atunci când au descoprit că anunțul ințial de „destinații exotice” a ajuns, în versiunea tipărită „destinații erotice”!

Greșeala le-a adus sute de noi clienți, dar cu siguranță nu din publicul țintă al agenției, astfel că agenția a dat în judecată editorul pentru 10 milioane de dolari.