Cele mai comune greseli intr-un CV

04 03. 2002, 15:37
Fiti siguri ca aveti un CV bun, evitind cele mai frecvente 10 greseli . Prea concentrat pe responsabilitatile avute anterior. Una dintre cele mai intilnite greseli este transformarea CV-ului intr-o plictisitoare lista a tuturor sarcinilor avute la locurile de munca anterioare. Pentru


Fiti siguri ca aveti un CV bun, evitind cele mai frecvente 10 greseli .

Prea concentrat pe responsabilitatile avute anterior. Una dintre cele mai intilnite greseli este transformarea CV-ului intr-o plictisitoare lista a tuturor sarcinilor avute la locurile de munca anterioare. Pentru a scrie un Curriculum Vitae peste media celorlalte, trebuie mers mai departe si aratat ce s-a cerut de la Dvs. si ce ati facut deosebit la fiecare firma.

Dati exemple concrete cum firma a beneficiat de calitatile Dvs. Cind compuneti lista realizarilor personale, puneti-va urmatoarele intrebari: Cum am facut treaba mai bine decit ar fi facut-o altii ? Care au fost problemele si provocarile carora Dvs. sau firma a trebuit sa le faceti fata ? Ce ati facut pentru a depasi aceste probleme ? Care au fost rezultatele eforturilor Dvs. ? Cum a beneficiat firma datorita performantelor Dvs. ? Ati primit vreo prima sau vreo recunoastere deosebita a meritelor ?

Obiectivul personal este prea inflorit sau prea general.

Multi candidati pierd chiar la inceput, la descrirea obiectivului personal. Cea mai rea varianta incepe cam asa : ” Un post deosebit de provocator pentru aptitudinile mele si care imi va da posibilitatea sa Â…bla, bla”. Acest tip de introducere este prea des folosita, prea generala si ocupa spatiul degeaba. Daca sunteti siguri pe Dvs. in ceea ce faceti, puteti scrie o fraza foarte scurta despre activitatea Dvs. sau specializarea pe care o aveti.

Prea lung sau prea scurt.

Prea multi incearca sa-si inghesuie toata cronologia carierei intr-o singura pagina pentru ca au auzit ca un Curriculum Vitae nu trebuie sa treaca de o pagina. Cind incearca sa-si aranjeze CV-ul astfel incit sa incapa exact pe o pagina, sterg multe din realizarile personale importante. Si reversul e adevarat. Adica cei care se insira sa descrie pe pagini intregi experiente nerelevante. Cititorul va fi cu siguranta plictisit.

De aceea, cind scrieti ceva, intrebati-va „Faptul acesta ma va ajuta sa ajung la interviu ? ” si includeti doar chestiunile pentru care puteti raspunde cu „Da”. Regula intinderii ideale a unui Curriculum Vitae este ca nu exista nici o regula. Factorii de care depinde aceasta sunt mult prea variati (ocupatie, ani de experienta, realizari, studii). Important de retinut este ca fiecare cuvant trebuie sa „vinda bine” respectivul candidat.

Folosirea pronumelor „Eu”, „mine” si a articolelor hotarate.

Un Curriculum Vitae este o forma de comunicare concisa si telegrafica. Trebuie evitata folosirea pronumelor „Eu”, „mine” si articolele hotarate. Exemplu: „Eu am creat noul produs care a adus x milioane in vanzari si a crescut segmentul pietei cu y%” trebuie inlocuit cu : „- creat produs nou care a adus x milioane in vanzari si a crescut segmentul de piata cu y%”

Mentionarea datelor personale nerelevante.

Multi includ in Curriculum Vitae interese personale ca: citit, pescuit,Â…. Acestea ar trebui trecute doar daca au vreo legatura cu jobul solicitat. Daca de exemplu cineva solicita un post ca instructor de schi, ar putea sa treaca schiatul si ca hobby. Date personale ca stare civila, greutate, inaltime Â…, nu sunt de regula trecute.

Descrierea defectuoasa a experientei profesionale.

Un fapt foarte deranjant pentru un angajator este CV-ul care prezinta o lista de realizari si abilitati nelegate fiecare de vreo slujba avuta anterior. Este neplacut ca dintr-un Curriculum Vitae sa nu reiasa evolutia carierei persoanei respective si progresele facute in fiecare etapa. Daca nu sunteti intr-o situatie speciala (fara experienta, recent absolvent,… etc) evitati folosirea unui Curriculum Vitae functional.

Neincluderea unei liste de abilitati.

O astfel de lista inclusa intr-un Curriculum Vitae este una dintre cele mai „grele” arme pe care o aveti la indemana . Un candidat care si-a facut temele, stie foarte precis care sunt competentele si abilitatile cerute in slujba solicitata. Aceasta sectiune va insirui toate calitatile Dvs. direct legate de ceea ce necesita viitorul job.

„Referinte disponibile …”

Angajatorii stiu ca trebuie sa aveti si ca va pot cere aceste referinte. Asa ca aceasta indicatie o puteti include cel mult la sfarsitul CV-ului, in nici un caz dupa fiecare slujba, curs …etc anterioare.

GRESELI – ortografie, traducere, tiparire … ORICE FEL DE GRESEALA.

O singura greseala de orice natura si CV-ul Dvs. poate ateriza in cosul de gunoi. Doua sau mai multe si probabil ca nu veti avea nici o sansa. RECITITI, CORECTATI, RECITITI ! Apoi dati CV-ul prietenilor si cereti-le sa faca acelasi lucru. CV-ul este reflectarea personalitatii Dvs. si trebuie sa fie perfect.

Cuvinte cheie ?

Am lasat la urma aceasta parte pentru ca probabil nu v-ati lovit inca de asa ceva, dar trebuie sa fiti in garda. Vine foarte curand momentul (unii au si inceput) in care o sa va inscrieti CV-ul intr-o baza de date, pe Internet sau in alta parte. Noi vom avea o astfel de baza de date pe site, in curand. Trebuie sa aveti in vedere in primul rand ca CV-ul Dvs. va fi gasit dintre alte citeva mii, doar pe baza unei cautari dupa un cuvant cheie relevant pentru domeniul Dvs. de activitate.

O hotarare asupra potentialelor cuvinte pe care trebuie sa le folositi o puteti lua consultand descrierile oficiale ale joburilor care va intereseaza. Nu trebuie sa faceti o lista separata, imprastiati-le discret in tot cuprinsul CV-ului.

Sursa: www.myjob.ro