Cele mai bune 10 destinații turistice pentru iubitorii de marijuana
Astfel, Washington și Colorado au devenit recent primele state americane care au legalizat consumul pentru uz recreațional, chiar dacă legile federale încă incriminează posesia sau vânzarea de marijuana. Alte 20 de state americane au legalizat uzul medical al marijuanei și mai mult de jumătate au dezincriminat posesia.
În timp ce Statele Unite au început relaxarea legislației, alte țări au înăsprit-o, din diverse motive: unele nu doresc ca principala atracție turistică să fie cannabisul, altele cred că există o conotație socială negativă iar cele mai multe sunt îngrijorate din cauza traficului.
În aceste condiții există totuși locuri pe care fumătorii de marijuana ar trebui neapărat să le viziteze. Atât timp cât fumătorul nu face necazuri, autoritățile ignoră acest abicei iar în unele locuri chiar se bazează pe banii pe care turiștii care fumează iarbă le aduc economiei.
Lista care urmează este întocmită având în vedere acceptarea culturală a locuitorilor, legile locale, frumusețea locurilor și, nu în ultimul rând, relațiile sociale.
10. Kingston, Jamaica
Mulți s-ar fi așteptat ca țara care ni l-a dat pe Bob Marley să se situeze mai sus în acest top, însă poziția este dată de faptul că aparține lumii a treia iar sărăcia și infracțiunile au o rată mare de creștere.
Chiar dacă iarba este tehnic ilegală în Jamaica, miile de turiști primesc la tot pasul oferte. Se fac până și tururi de colectare de probe, singurul „impediment” fiind că trebuie să fii gata să fumezi în fața ghidului pentru a dovedi că nu ești polițist.
9. Portland, Oregon
Oregonul se laudă cu faptul că este unul dintre primele state americane care a legalizat uzul recreațional al marijuanei, iar orașul Portland a fost primul în care s-a înființat primul Cannabis Cafe.
Portland este frunțaș la capitolul mișcărilor sociale favorabile consumului de marijuana, găzduind prima conferință națională a NORML, organizație care susține reformarea legilor privind marijuana.
Adăugați la aceasta faptul că orașul este încântător și eco-prietenos și veți descoperi de ce se află pe această listă.
8. Seattle, Washington
Seattle a fost unul dintre primele orașe care a permis uzul medical al marijuanei. Aceasta înseamnă că, atât timp cât ai o recomandare/rețetă de la un doctor, nu răspunzi în fața legii.
Un alt lucru pozitiv pentru consumatori a fost anunțul recent al Procurorului orașului, care a spus că deținerea de iarbă nu va mai fi incriminată.
Orașul este cunoscut și pentru organizarea Seattle Hempfest, un festival anual în care se militează pentru dezincriminarea uzului marijuanei, eveniment care strânge peste 100.000 de vizitatori în cele două zile de desfășurare.
7. Nimbin, Australia
Situat pe dealurile din New South Wales, Nimbin este descris ca un sanctuar hippie. Ciudatul orășel, cu doar 400 de locuitori permanenți, devine un furnicar odată pe an, când o mulțime de vizitatori din toată lumea participă sau asistă la Jocurile Olimpice ale Cânepei, care oferă probe inedite, cum ar fi „Aruncarea Bong-ului” sau „Răsucire viteză”.
6. Christiana, Danemarca
Iarba este ilegală în Danemarca, însă Christiana s-a autoproclamat regiune autonomă, devenind astfel o destinație populară pentru consumatorii de marijuana. Micuța localitate are până și propriul său „Green Light District”, situat în magazinul unui fermier.
Localnicii își denumesc localitatea Orașul liber Christiana. Autonomia declarată și o „portiță” în sistemul legislativ permit vănzarea ierbei, chiar dacă poliția daneză mai face raiduri ocazionale.
5. Oakland, California
Nordul orașului Oakland găzduiește un district cultural cunoscut drept Oaksterdam. Districtul folosește la maximum faptul că statul California permite uzul medical al marijuanei: se găsesc aici cafenele, magazine pentru echipamente detinate culturilor, ba chiar și o „universitate” a marijuanei, Oaksterdam University.
Existența acestui loc este permisă de aplicarea „lejeră” a legii, polițiștii urmărindu-i pe marii traficanți de droguri, nu pe fumătorii de liceu, acest lucru făcând Oakland-ul (și Oaksterdam-ul în special) un loc ideal pentru fanaticii cannabisului.
4. Vancouver, Canada
Vancouver este o zonă ideală pentru cultura cannabisului, industria de profil aducând nu mai puțin de 6 miliarde de dolari anual.
Era inevitabil ca această zonă să nu fie în vizorul turiștilor, mai ales că există numeroase cafenele sau localuri în care este permis consumul, chiar dacă nu se găsește la vănzare.
Atenție mare însă la controale, legile, înăsprite în 2012, fiind în contradicție cu dorințele locuitorilor. Scăparea stă în bunăvoința polițiștilor care, deși este ilegal să posezi cannabis făro o prescripție medicală, „închid ochii” dacă ai sub 7 grame.
3. Praga, Cehia
Mulți sunt mirați de prezența acestui oraș pe listă, însă Cehia are unele dintre cele mai liberale legi privind drogurile din Europa, fiind permisă posesia a aproape tuturor (inclusiv cocaina, LSD sau speed).
Mai mult, poți crește acasă până la cinci plante și poți avea asupra ta până la 15 grame de cannabis.
Locul în listă este dat de frumusețea orașului și de atmosfera relaxantă pe care o întâlnești în Praga.
2. Barcelona, Spania
Spania a fost una dintre primele țări ale Europei moderne care au dezincriminat folosirea marijuanei. Legile permit cetățenilor să aibă propria plantație, chiar dacă interzic folosirea în public și vânzarea sau cumpărarea. Se spune că poți avea asupra ta până la 40 de grame.
Un alt atu al Spaniei este puterea legiilor care privesc confidențialitatea: o crimă trebuie să aibă o victimă, deci dacă nu există reclamații nu ai niciun fel de problemă.
Pe lângă legile minunate, arhiectura clădirilor și plajele superbe, Barcelona mai atrage și prin cele dpuă festivaluri anuale dedicate cannabisului, Spannabis și High Life Expo.
1. Amsterdam, Olanda
Nicio listă care are ca subiect cannabisul nu ar fi completă dacă nu ar menționa Amsterdamul. „Orașul sfânt” pentru consumatorii de marijuana.
Numărul de turiști veniți special în acest scop în Amsterdam nu este egalat de nicio altă localitate de pe glob iar aceștia sunt întâmpinați cum se cuvine: peste 200 de coffee shop-uri sunt pregătite pentru a le oferi acestora tot ceea ce își doresc.
Chiar dacă este ilegal în Olanda, cannabisul este acceptat, alături de hașiș de peste 20 de ani, din cauza unei mențiuni în lege care diferențiază drogurile „tari” (cocaină, heroină) de cele „slabe” (iarba).
În 2012, a intrat în vigoare o lege care înterzice turiștilor accesul în coffee shop-uri, însă legislatorul a lasat la latitudinea jurisdicțiilor locale aplicarea acestei legi.
Deoarece cannabisul este cea mai mare atracție turistică a orașului și reprezintă sursa de venit pentru mulți oameni, proprietarii coffee shop-urilor nu s-au „înghesuit” să aplice legea, astfel încât pelerinii au în continuare această Mecca la dispoziție, unde, pe lângă cannabis, au la dispoziție peisaje încântătoare, arhitectură deosebită, muzee fantastice și canalelele cu care este împânzit orașul.