Cele mai bogate 10 microstate din Europa

10 06. 2014, 12:45

Acest lucru nu le-a împiedicat să devină extrem de bogate, beneficiind din plin de stabilitatea politică și socială a uniunii Europene, dar păstrându-și privilegiile căpătate de-a lungul secolelor.

Iată deci cele mai bogate 10 state mici ale Europei, potrivit Produsului Intern Brut ajustat la puterea de cumpărare (date din 2012).

10 Vatican – PIB nedeclarat

 

Cel mai mic stat din lume în ceea ce privește suprafața, Vaticanul este în același timp unul dintre cele mai importante. Vaticanul este „casa” catolicismului, fiind reșesința Papei și unul dintre cele mai sfinte locuri de pe Pământ din punctul de vedere al catolicilor.

Din punct de vedere al bogăției, nu există nicio persoană care să poată spune cu exactitate care este situația cu adevărat.

Dacă privim prin prisma numărului de locuitori, 839, și a economiei bazate pe vânzorile către turiști și donații ale catolicilor din întreaga lume, Vaticanul ar trebui să fie foarte sărac.

Dacă luăm însă în considerație comorile despre care se spune că au fost adunate de secole în timpul dominației geopolitice a creștinismului, estimate la multe zeci de miliarde de dolari, Vaticanul ar trebui să fie cea mai bogată națiune din lume.

9 San Marino – PIB 1,365 miliarde de dolari

 

La fel ca și Vaticanul, San Marino este un micuț stat situat în Italia. Economia țării este considerată extrem de stabilă și foarte dezvoltată, ținând cont de suprafața mică și numărul redus de locuitori.

Cei 32.576 de persoane care locuiesc în doar 61,2 kilometri pătrați a reușit să ridice economia acestui mic stat fără resurse naturale cu ajutorul turismului și a industriei finanțelor.

Buna gestionare a acestor resurse a contribuit la obținerea, în 2012, a unui PIB ajustat cu puterea de cumpărare de 1,365 miliarde de dolari.

8 Andorra – PIB 3,163 miliarde de dolari

 

Principatul Andorra este situat în sud-vestul Europei, între Spania și Franța și istoria sa datează din anul 988. Chiar dacă principatul nu este membru ai Unuâinii Europene, locuitorii, în majoritate catalani, folosesc euro.

Economia Andorrei este axată pe turism și s-a dezvoltat foarte mult ajutată de statutul de paradis fiscal, astfel că în 2012 Andorra a avut un PIB de 3,163 miliarde de dolari.

7 Monaco – PIB 5,748 miliarde de dolari

Istoria Principatului Monaco se împletește cu cea a familiilor bogate din Europa. Familia actualului monarh Albert al II-lea, Casa Grimaldi, conduce destinele micuțului principat încă din 1297.

Deschiderea cazinoului din Monte Carlo în 1958 a transformat Monaco într-o destinație de primă mână a bogătașilor Europei.

Turismul, activitatea bancară și faptul că este un paradis fiscal i-au adus principatului un PIB de 5,748 miliarde de dolari în 2012.

6 Liechtenstein – PIB 5,8 miliarde de dolari

 

Așa cum deja probabil ați observat, una dintre cele mai bune modalități pentru o națiune de a-și asigura prosperitatea este atragerea averilor mobile. Lichtensteinul nu face excepție, astfel că micuțul principat cu doar 36.281 locuitori situat între Elveția și Austria a cărei economie se bazează pe turism și industria bancară. Taxele mici și reglementările bancare relaxate constituie un atu pentru cei care vor să ascundă banii de guvernele lor.

5 Muntenegru – PIB 7,34 miliarde de dolari

 

Deși are 625.266 de locuitori, Muntenegru se poate încadra la categoria state mici. Obținându-și independența față de Serbia în 2006, Muntenegru este o națiune nouă, ceea ce nu a împiedicat-o însă să uzeze de toate mijloacele pentru a deveni o națiune modernă: dezvoltarea infrastrucțurii, adoptarea unei economii de piață și utilizarea la maximum a potențialului turistic al țării, cel care de altfel este „responsabil” de cea mai mare parte a PIB-ului de 7,34 miliarde de dolari.

4 Malta – PIB 11,14 miliarde de dolari

 

Situată în mijlocul Mării Mediterane, în nordul Libiei, la est de Tunisia și în sudul Italiei, Malta este o națiune neobișnuită. Cultura malteză a împrumutat câte ceva de la fiecare imperiu care a cucerit-o de-a lungul istoriei. Așadar, nu este de mirare că pe lângă turism și industria bancară maltezii au început să producă bani și din producția de filme sau explorările de petrol.

3 Islanda – PIB 12,831 miliarde de dolari

Situată în Atlantic, între Europa și America de Nord, Islanda are un atașament deosebit față de Europa. Economia Islandei se bazează pe exportul resurselor naturale și, înainte de 2008, era pe cale să devină unul dintre cele mai importante centre financiare din lume.

Criza financiară din acel an a decimaat industria bancară islandeză, însă locuitorii acestei țări nordice nu au cedat și sunt pe cale să recapete poziția avută înainte de criză.

2 Cipru – PIB 22,271 miliarde de dolari

Cultura cipriotă unică este inspirată de la vecinii săi: Turcia, Siria, Israel, Grecia și Egipt. Economia Ciprului este diversă, însă sectorul bancar, acuzat că ar fi un paradis fiscal pentru ruși, este preponderent.

Chiar dacă, în 2012-2013, criza financiară a erodat reputația industriei sale bancare, toate semnele arată că aceasta își va reveni în viitorul apropiat.

1 Luxemburg – PIB 44,225 miliarde de dolari

 

Situat în centrul Europei, între Franța, Germania și Belgia, Luxemburgul, ultimul Mare Ducat din lume, este una dintre cele mai prospere țări din lume, având cel de-al doilea PIB per capita din lume, după Qatar.

Economia ducatului este diversificată, de la producție până la finanțe. La rîndul său, și Luxemburg a fost acuzat că este un paradis fiscal pentru bogații lumii, ceea ce în mod categoric a contribuit la creșterea sa economică.

mai nou, Luxemburgul a devenit o destinație principală pentru data centre și companiile de internet, găzduind sediile centrale ale Skype și Amazon.