Cele 6 mituri ale depresiei

Apropo.ro / 16.03.2004, 11:58
Cele 6  mituri ale depresiei
Peste 3 milioane de romani sufera, la ora actuala, de depresie. Din nefericire, numai o mica parte dintre aceștia merg la doctor. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, o persoana din trei are nevoie, macar o data în viața, de ajutorul unui psihiatru. Cu toate acestea,

Peste 3 milioane de romani sufera, la ora actuala, de depresie. Din nefericire, numai o mica parte dintre aceștia merg la doctor.

Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, o persoana din trei are nevoie, macar o data în viața, de ajutorul unui psihiatru.

Cu toate acestea, prejudecata greșita a romanilor, ca numai nebunii merg la psihiatrie, pare sa faca din ce în ce mai multe victime.

Depresia, denumita și boala mileniului trei, nu ține cont, însa, nici de mituri, nici de idei preconcepute, nici de ignoranța, ea ataca fara mila. De aceea, pentru a nu cadea și tu în capacana ei, ar fi bine sa vezi ce se ascunde dincolo de mit.

1. Eu n-o sa fac niciodata depresie
Fals! Oricine poate suferi o depresie. E suficient sa te confrunți cu o permanenta nesiguranța a zilei de maine, sa ai o stare reactiva la o frustrare, sau un stres zilnic, pentru a face depresie. Daca în familie ai mai avut de-a face cu depresivi, șansele ca și tu sa suferi de aceeași boala se tripleaza. Nu uita, femeile sunt mult mai predispuse la depresie decat barbații.

2. Fac depresie numai daca mi se întâmpla ceva nefericit
Fals! Chiar și atunci cand ai parte de momente fericite poți face depresie. Uneori, aceasta afecțiune poate surveni independent de evenimentele din viața de zi cu zi.

3. Depresia nu se vindeca
Fals! Sunt multiple soluții: începand cu psihoterapia și terminand cu medicația antidepresiva. Important este sa se trateze din timp, adica chiar de la primul episod. E drept ca efectele medicamentelor clasice se instaleaza ceva mai tarziu, de aceea e nevoie de timp și rabdare pentru a ajunge la rezultate bune.

Dar, mai nou, exista și posibilitatea tratarii cu antidepresive de ultima generație (medicația moderna cu Zoloft). Recent, compania Pfizer a facut o donație în acest sens. Este vorba despre 20.000 de cutii de Zoloft, care în fiecare luna, timp de un an, vor ajunge în spitalele din Romania. Acest medicament este utilizat cu succes atat în tratamentul de remisie a depresiei, cat și în terapia de prevenire a apariției recidivelor. Mai mult, toți depresivii vor putea beneficia de o compensație de 50% la acest medicament.

4. Pot ieși singura din aceasta stare depresiva
Fals! Depresia îți afecteaza munca, somnul, activitațile zilnice, într-un cuvant viața. Daca ignori primul episod al depresiei, te vei trezi peste un anumit interval de timp cu alte episoade. În plus, exista și riscul complicațiilor. De aceea, cea mai buna soluție este comunicarea: cu partenerul de viața, cu familia, cu medicul de familie, psihologul. În definitiv, nu e nici o rușine sa mergi la psihiatru. Mai bine acum decat prea tarziu.

5. Nu se moare din depresie
Fals! Sunt destule persoane care se sinucid. De pilda, în Romania rata de suicid ajunge la 18-34 la 100.000 locuitori, numarul femeilor fiind ceva mai mare. Nici barbații nu sunt scutiți de asemenea evenimente nefericite, în cazul acestora suicidul fiind mai violent decat la femei. Aproximativ 50% dintre persoanele cu depresie au cel puțin o tentativa de suicid.

Cifrele mai spun ca rata de supraviețuire a depresivilor este de 4-6 ori mai mica decat a celorlalte persoane. În plus, un depresiv are un risc mult mai ridicat de a face o boala neoplazica, diabet zaharat, infarct miocardic ori accident vascular cerebral, deoarece depresia este un factor care diminueaza considerabil rezistența organismului.

6. Depresia îi ataca numai pe saraci
Fals! Toți oamenii, inclusiv bogații, pot face depresie. Stresul este factorul principal al depresiei, iar la acesta sunt supuși atat copiii, adolescenții, cat și adulții, fie ei miliardari, șomeri sau cerșetori.