Cel mai scurt drum catre fotoliul de CEO
O scoala de afaceri „nu e un medicament miraculos, nu este un panaceu” care sa transforme „un neica-nimeni in steaua managementului universal” – cam asa comenta acum cateva luni, la o dezbatere organizata de BUSINESS Magazin, Adrian Stanciu, partener la compania Ascendis. Replica venea ca posibil raspuns – de bun-simt, de altfel – intr-o dezbatere in care invitatii incercau sa analizeze cat de important este pentru un om de afaceri un curs de Master of Business Administration (MBA).
Iar concluzia generala a fost una previzibila: MBA-ul nu e o garantie pentru nimic. Nici pentru obtinerea unui post de manager, nici pentru succesul in afaceri in general. O scoala de afaceri nu e esentiala pentru ca ti-ar oferi ceva, ci pentru ca iti da instrumentele de care ai nevoie pentru a-ti gasi singur drumul in business.
Dar daca MBA-ul nu este un medicament miraculos, exista se pare si forme de scolarizare care aproape ca fac minuni. Una dintre acestea, probabil cea mai eficienta, e consultanta. Firmele de consultanta de management sunt o buna pepiniera pentru pozitii de CEO (Chief Executive Officer), in vreme ce marile companii de audit furnizeaza oameni bine pregatiti pentru pozitii de CFO (Chief Financial Officer). Statisticile americane arata chiar ca peste 50% dintre cei care ajung CEO au trecut, la un moment dat al carierei lor, prin consultanta, in special la companii de anvergura precum McKinsey, Booz Allen, Boston Consulting Group, Roland Berger.
Actualul managing director pentru Romania al Roland Berger Strategy Consultants, Codrut Pascu – acum in varsta de 30 de ani -, e familiarizat deja cu astfel de metamorfoze. De altfel, el ocupa, din toamna lui 2005, o pozitie ramasa libera prin plecarea Ancai Ioan, care e azi CEO al Tiriac Holdings. Codrut Pascu are si o explicatie pentru miracolul transformarii rapide a unui consultant in CEO. Un bun consultant, spune el, se pune – prin natura meseriei – in pielea acelui manager caruia ii acorda consultanta.
„E adevarat ca nu consultantul este directorul general, insa 80-90% din deciziile pe care le ia managerul «in charge» sunt asistate de consultant”, explica Pascu. Un astfel de exercitiu repetat indelung este, mai in gluma, mai in serios, contaminant. Nu ai cum sa nu te intrebi mereu ce-ar fi daca ai schimba pozitia de consultant cu cea de executiv.
Ionut ANCUTESCU
Business Magazin