În primul rănd ei au încercat să afle cauzele mahmurelii și au ajuns la concluzia că nu alcoolul în sine este cel care produce această stare, ci procesul de descompunere al alcoolului.
Află mai multe despre timpul probabil pe vremea.apropo.ro
Atunci cănd bem, ficatul generează o enzimă numită alcohol dehydrogenase (ADH) care transformă etanolul în acetaldehidă. Paul următor este transformarea acetaldehidei (cu ajutorul altei enzime, aldehyde dehydrogenase – ALDH) în acetat.
În timp ce acetatul nu este dăunător organismului, expunerea la cantități mari de acetaldehidă este cea care cauzează starea de mahmureală – greață, dureri de cap, etc.
Plecând de la acest lucru, cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou au testat 57 de băuturi – ceaiuri, băuturi calde pe bază de extracte de plante, bături acidulate – pentru a vedea cum afectează acestea acțuinea enzimelor ADH și ALDH.
Astfel, o băutură avănd la bază semințe de cânepă a prelungit procesarea etanolului de către ADH și a inhibat acțiunea ALDH, ducănd la prelungirea stării de mahmureală.
Și acum vestea bună: cea mai eficientă metodă de a scăpa rapid de mahmureală este să bei Sprite, sau alte băuturi bazate pe lămâie sau lime!