Cei mai prolifici 10 inventatori

09 06. 2014, 12:30

Fără a neglija realizările unor inventatori de geniu, ca Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Henry Ford sau Benjamin Franklin, azi ne vom ocupa de oamenii care au făcut cele mai multe invenții.

Surprinzător, mulți din cei care se regăsesc pe această listă sunt încă în viață, lucru care ne confirmă încă o dată avântul extraordinar al tehnologiei.

10) John F. O”Connor – Statele Unite – 949 invenții

Deși se știu extrem de puține lucruri despre John F. O”Connor (1864 – 1938), un lucru este cert: el a avut un rol uriaș în dezvoltarea locomotivelor, el fiind creditat cu inventarea tampoanelor de cuplare, subansamble care absorb șocurile imense produse în timpul mersului trenurilor. În afară de această invenție revoluționarp, O’Connor mai are la activ alte 948 de invenții.

9) Jun Koyama – Japonia – 952 invenții

Cercetătorul japonez este un tip extrem de prolific: în 2013 avea la activ „doar” 706 invenții, în timp ce anul acesta era listat cu 952.

Ce-i drept, și domeniul în care lucrează îl avantajează. Koyama lucrează în domeniul cristalelor lichide, OLED-urilor, semiconductoarelor și al dispozitivelor electro-optice.

8) Donald Weder – Statele Unite – 989 invenții

Născut în 1947, Donald Weder este activ și în ziua de azi. Dacă am fi luat în calcul și cele 413 patente de design, el s-ar fi situat pe un loc superior în acest top.

Domeniul său de activitate este în industria florilor, multe dintre invențiile sale având legătură cu ghivecele și modul in care pot fi așezate florile în ele.

7) George Albert Lyon – Canada – 993 invenții

George Albert Lyon (1882 – 1961) a fost inventatorul barelor de protecție ale automobilelor. Pe lângă numeroasele sale invenții, Lyon era renumit pentru dragostea sa pentru pescuit și astronomie, priceperea sa la șah, faptul că era un țintaș nemaipomenit cu praștia și, nu în ultimul rând, pentru că era o gazdă perfectă.

6) Leonard Forbes – Canada – 1055 invenții

Nu, nu este inventatorul revistei Forbes (acela este B.C. Forbes), insă invențiile sale din domeniul semiconductoarelor au fost „fundația” pe care s-a bazat dezvoltarea acestei industrii.

5) Thomas Edison – Statele Unite – 1084 invenții

 

Cunoscut drept unul dintre cei mai mari inventatori americani, supranumit „Elvis al invențiilor” sau „Vrăjitorul din Menlo Park”, Edison coboară în fiecare an în clasamentul celor mai prolifici inventatori datorită vitezei cu care au loc noi descoperiri.

Criticii lui afirmă că numărul invențiilor sale – scăzându-le pe cele „furate” de la alți inventatori și pe cele realizate de echipa sa de ingineri – este mult mai mic.

 

4) Gurtej Sandhu – India – 1093 

Gurtej Sandhu este singurul indian din acest top și ocupă o poziție remarcabilă – Senior Fellow and Director of Advanced Technology developments la Micron Technology, Inc.

Mai mult ca sigur că funcția ocupată are o legătură directă cu cele 1093 de invenții ale sale din domeniul semiconductoarelor.

3) Paul Lapstun – Australia – 1268 invenții

Paul Lapstun lucrează în domeniul tehnologiei, mai ales print, documente digitale, internet și CGI (Computer Graphic Imagery).

Una dintre cele mai notabile invenții ale lui este sistemul care permite trimiterea unui mesaj electronic numai dacă ai business cardul destinatarului, invenția favorizând aliminarea spamului și a emailurilor nesolicitate.

2) Shunpei Yamazaki – Japonia – 3516 invenții

 

Născut în 1942, super-inventatorul l-a depășit în 2003 pe Edison la numărul de invenții. El activează ca șef al echpei de cercetare al companiei Semiconductor Energy Laboratory, având ca teme majore de cercetare noi tipuri de afișaje și tehnologii de stocare a energiei solare.

1) Kia Silverbrook – Australia – 4669 invenții

 

Cel mai prolific inventator din lume este australianul Kia Silverbrook of Australia. Dintre invențiile sale se pot remarca imprimanta Memjet, considerată cea mai rapidă imprimantă color din lume, și imprimanta „Point and Print” – cea mai bună invenție a anului 2011.

În 2008, la depășit pe Shunpei Yamazaki la numărul de invenții, însă a rămas la fel de prolific, numai în 2011 trecându-și în palmares 757 de noi patente.

Impresionant este și faptul că invențiile sale acoperă un număr mare de domenii, cum ar fi grafică computerizată, producție audio și video, calcule știițifice, automatizarea producției, tipar digital, electronică moleculară, analiză genetică, hârtia interactivă, celule fotovoltaice și lista poate continua.