Au avut palate, avioane, bijuterii sau tot felul de opere de artă, dar în cele din urmă nu le-a folosit la nimic. Aproape toți au ajuns în închisoare sau au fost uciși cu sânge rece de către rivali.
10. Frank Lucas: 52 de milioane de dolari
Născut în 1930, în Carolina de Nord, Lucas susține că și-a dorit să aibă o avere asemănătoare cu cea a celebrului Donald Trump. A plecat de acasă la 16 ani și a profitat la maxim de dependența de droguri dezvoltată de soldații americani reîntorși de pe frontul din Vietnam. A reușit să se infiltreze în rândurile mafiei italiene ce controla Harlemul în acea perioadă și să-și facă relații în Asia, de unde importa tone de heroină.
Își angaja doar membri ai familiei și prieteni de încredere și a reușit să pună mâna pe tot ce însemna afaceri cu heroină în New York și New Jersey. În vremurile cele mai bune reușea să facă un milion de dolari pe zi. Iar averea sa a ajuns la 52 de milioane de dolari. Condamnat la închisoare, Lucas a ajuns să-și ceară iertare pentru acțiunile sale care au dus la distrugerea a numeroase familii. După ce a ieșit din închisoare, a pus umărul la dezvoltarea unei organizații non-profit care avea ca scop protejarea copiilor ce aveau părinți după gratii.
9. Jose Figueroa Agosto: 100 de milioane de dolari
Agosto s-a născut în 1964, în Porto Rico și a devenit celebru după ce a ucis un bărbat care furase un transport de droguri ce aparținea unei cunoscute familii de mafioți. Prins și condamnat la închisoare, a reușit să scape cu ajutorul unui ordin de eliberare fals. Imediat după aceea s-a refugiat în Republica Dominicană.
A făcut milioane din droguri, ajungând să controleze, la un moment dat, 90% din traficul făcut între Republica Dominicană și Porto Rico. A avut succes grație modului frecvent în care își schimba identitatea și grație mitei dată oamenilor legii. A fost arestat în iulie 2010 de o echipă alcătuită din agenți FBI, agenți DEA și polițiști din Porto Rico.
8. Joseph Kennedy: 300 de milioane de dolari
Născut în 1888, în Boston, Kennedy a făcut primul milion de dolari până la vârsta de 30 de ani. Deja om de afaceri de succes în industria alcoolului, Kennedy a trebuit să ia măsuri extreme pe perioada Prohibiției, altfel risca să falimenteze. A intrat în legătură cu mafioți din New York și Chicago și a început să aibă un succes enorm din postura de contrabandist cu alcool.
Chiar și în momentul în care alcoolul a devenit din nou legal, Kennedy a păstrat legăturile cu mafioții și a ajuns să controleze anumite alegeri extrem de importante mai ales pe plan local. Cu o avere estimată la circa 300 de milioane de dolari, Kennedy a avut nouă copii, printre care John Fitzgerald Kennedy (președintele SUA în perioada 1961-1963) și Robert Francis Kennedy (senator de New York în perioada 1965-1968). Joseph Kennedy era un apropiat al mafioților Frank Costello și Sam Giancana. A murit în noiembrie 1969, după ce muriseră deja trei dintre cei patru fii ai săi.
7. Meyer Lansky: 600 de milioane de dolari
Născut în 1902, în Rusia, Meyer Lansky a emigrat în SUA la vârsta de nouă ani, alături de părinții săi. Crescut în cartierul East Side, din New York, Meyer Lansky a încheiat un parteneriat cu Bugsy Siegel, cei doi devenind, treptat, doi dintre cei mai cunoscuți mafioți din istorie. Au început să facă bani din jocuri de noroc, iar pe parcurs și-au dezvoltat afacerile ilegale trecând la spargeri, furturi de mașini și contrabandă cu alcool. Lucra sub protecția familiei Masseria și chiar a ajuns să-și creeze propria echipă de asasini profesioniști. În 1931 a pus la cale, împreună cu Lucky Luciano, atentatul căruia i-a căzut victimă Joe Masseria, capul familiei cu același nume.
Între 1932 și 1934 a pus bazele unui sindicat al crimei organizate și s-a specializat în spălarea de bani folosind conturi din străinătate. Și-a dezvoltat afacerile cu jocuri de noroc în Cuba, Florida și Las Vegas. A finanțat cazino-ul deschis de vechiul său prieten Bugsy Siegel în Las Vegas, iar apoi a pus la cale asasinarea acestuia când l-a prins că fura din banii sindicatului crimei organizate. După ce Fidel Castro a pus stăpânire pe Cuba, și-a mutat afacerile în Bahamas. La un moment a ajuns să fie implicat în orice tip de crimă organizată, iar cea mai mare parte din banii obținuți îi depozita în câteva bănci elvețiene. A vrut să fugă în Israel, dar a fost reținut și pus sub acuzare. A petrecut foarte puțin timp după gratii, din cauza problemelor grave de sănătate. A murit de cancer la 83 de ani.
6. Al Capone: 1,3 miliarde de dolari
Născut în 1899, în Brooklyn, New York, Al Capone provenea dintr-o familie educată și respectată. Considerat un tânăr extrem de inteligent, Capone a fost dat afară de la școală la vârsta de 14 ani, pentru că a bătut un profesor, și nu și-a mai reluat studiile. A făcut cunoștință cu gangsterul Johnny Torrio și a fost încântat de stilul de viață al acestuia. A intrat în banda lui Torrio și s-a ales cu o cicatrice la nivelul feței, în urma unei bătăi cu cuțite. Cicatricea respectivă i-a adus și porecla de „Scarface”. S-a mutat la Chicago în 1909, la cererea expresă a lui Torrio. În 1925, când Torrio s-a retras, Al Capone a devenit șeful întregului oraș, controlând afacerile cu alcool, arme, jocurile de noroc și prostituția. A condus mafia din Chicago și a făcut cei mai mulți bani în perioada prohibiției la alcool.
Ajunsese să facă 60 de milioane de dolari pe lună din contrabanda cu alcool. Refuza să poarte o armă, ca semn al statutului său de șef al orașului, dar se deplasa în special seara și noaptea și era mereu înconjurat de cel puțin doi bodyguarzi. A pus la cale una dintre cele mai mari lovituri din istorie: Masacrul de Valentine”s Day. Pe 14 februarie 1929, sătul să aibă de a face cu rivalul său, Bugs Moran, și oamenii acestuia , Capone a pus la cale un atac masiv. Asasinii săi, deghizați în polițiști, au reușit să ucidă șapte dintre oamenii lui Bugs Moran, dar mafiotul de origine franceză a scăpat cu viață. Al Capone avea pe statul de plată guvernanți, judecători, reprezentanți ai Primăriei sau ofițeri de poliție. Arestat pentru evaziune fiscală, Capone a fost condamnat la 11 ani de închisoare și încarcerat în celebra Alcatraz. Eliberat înainte de termen, din cauza problemelor de sănătate și grație comportamentului exemplar avut după gratii, Capone a murit în 1947, la 48 de ani.
5. Griselda Blanco: 2 miliarde de dolari
Cunoscută mai ales sub porecla de „Văduva neagră”, Griselda Blanco s-a născut în Columbia, în februarie 1943. Crescută de o mamă abuzivă și obligată să se prostitueze de la o vârstă fragedă, Griselda a început să se implice în activitățile ilegale ale infamului Cartel Medellin. Este suspectată că a comis peste 200 de crime în perioada în care transporta droguri din Columbia către SUA.
În anii ”70 a locuit, pentru o scurtă perioadă de timp, la New York, dar de teama unei posibile arestări s-a întors rapid în țara natală. În cele din urmă s-a stabilit la Miami. A continuat să lucreze pentru Cartelul Medellin până a fost arestată pentru trafic de droguri. După eliberare s-a întors în Columbia, unde a fost ucisă cu focuri de armă de doi asasini profesioniști. În perioada ei de glorie, Griselda Blanco ajunsese să câștige 80 de milioane de dolari pe lună și să aibă o avere estimată la două miliarde de dolari.
4. Carlos Lehder: 2,7 miliarde de dolari
Născut în Columbia, în septembrie 1949, Lehder a fost unul dintre membrii fondatori ai Cartelului Medellin și a ajuns să deține o insulă din Bahamas pe care o folosea pentru transporturile de droguri dinspre Columbia către SUA. S-a folosit de relațiile pe care și le-a făcut în închisoare pentru a importa droguri și a le răspândi pe întreg teritoriul SUA. Adept al nazimului, Lehder a fost înlăturat de pe insula pe care o deținea de un profesor de natație dezamăgit că traficantul distrugea mediul înconjurător.
Lehder a încercat să se mențină departe de oamenii legii aruncând cu mită în stânga și în dreapta. În cele din urmă a fost extrădat și condamnat la 135 de ani de închisoare. A acceptat să depună mărturie împotriva lui Manuel Noriega, dictatorul din Panama, și a fost inclus într-un program de protecție, dispărând pur și simplu. Se presupune că i-a fost redusă condamnarea la 55 de ani și a efectuat-o sub o altă identitate. În momentul în care Lehder a fost arestat, Guvernul SUA a pus stăpânire pe toată averea lui și l-a băgat în faliment. Se spune că avea o avere care ar echivala astăzi cu 2,7 miliarde de dolari.
3. Joaquin Guzman Loera: 5 miliarde de dolari
În cazul lui Guzman Loera se presupune că s-ar fi născut pe 25 decembrie 1954, în Mexic, deși data exactă în care s-a născut nu este clară. Fiul al unui potcovar, Guzman Loera a trăit într-o familie foarte săracă și era obligat să vândă fructe la colțul străzii pentru a-și câștiga existența. A învățat de mic să cultive maci pentru a obține ingredientele necesare pentru opiu și marijuana. Având sub 1,7 metri înălțime și-a atras porecla de El Chapo (n.r. – micuțul).
Dat afară din casă de propriul tată, a ajuns să locuiască alături de bunici și să devină un asociat al Cartelului Sinaloa, care se ocupă cu traficul de droguri dintre Mexic și SUA. Drogurile erau importate din Columbia, iar Guzman Loera se ocupa de logistica de transportare a narcoticelor către SUA și Europa. Când șefii cartelului au fost arestați, Guzman Loera a preluat controlul. Și-a adăugat în portofoliu producerea pastilelor de metamfetamină. Deși pe capul său a fost pusă o recompensă de cinci milioane de dolari, Guzman Loera a reușit să-i fenteze pe oamenii legii timp de mai bine de 10 ani, perioadă de timp în care a fost constant unul dintre cei mai căutați oameni de către FBI. A fost arestat în februarie anul acesta în orașul mexican Mazatlan.
2. Amado Carrillo Fuentes: 25 de miliarde de dolari
Născut în decembrie 1956, în Mexic, Amado Carrillo Fuentes a fost cunoscut sub porecla de „Lordul Cerului” pentru că obișnuia să transporte cocaină în întreaga lume cu ajutorul avioanelor sale private. Deținea 27 de avioane, cele mai multe dintre acestea fiind Boeing 727. L-a ucis pe șeful său, Rafael Aguilar Guajardo, lider al Cartelului Juarez, și a preluat controlul. Sub conducerea lui, cartelul a înflorit, iar Fuentes a devenit unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din lume. Lunar trimitea tone de cocaină doar în Manhattan. Îi plăcea să trăiască într-o fortăreață construită în stil oriental și pe care el o numea „Palatul celor 1.001 de nopți”. Ultimii 10 ani din viață și i-a petrecut fugind de oamenii legii. În 1997, arestarea sa era iminentă.
În acel moment, Fuentes a decis că trebuie să-și schimbe înfățișarea. S-a internat într-un spital din Mexico City și a murit în timpul unei operații de chirurgie estetică. Intervenția chirurgicală a durat peste nouă ore, iar Fuentes a murit pe masa de operație. Nu se știe exact cauza. Este posibil ca Fuentes să fi murit din cauza unei alergii la anestezic. Ciudat este că, la nici trei luni de la moartea lui Fuentes, medicii care l-au operat au fost găsiți morți și îngropați în „coșciuge” imense din ciment. Au fost descoperite probe că medicii au fost torturați înainte să fie uciși. Înmormântarea lui Fuentes a fost una dintre cele mai scumpe din istoria Mexicului, zeci de mii de persoane participând. Averea gangsterului Mexican ajunsese să fie cotată la 25 de miliarde de dolari.
1. Pablo Escobar: 30 de miliarde de dolari
Columbianul Pablo Escobar a fost cel mai bogat gangster din istorie. Membru fondator al Cartelului Medellin, Escobar s-a născut în decembrie 1949. Ambiția uimitoare l-a făcut să dețină controlul asupra a peste 80% din transporturile de cocaină ce intrau în SUA. Născut într-o familie săracă, Escobar și-a inceput viața de răufăcător de la o vârstă fragedă, ocupându-se cu furtul și comercializarea de pietre de mormânt. Imediat după ce a împlinit 21 de ani a început să se implice în afacerile cu cocaină.
Împreună cu alți cinci colaboratori a fondat Cartelul Medellin. A cumpărat cantități imense de pastă de coca din Bolivia și Peru și le-a adus în SUA, pentru ca oamenii lui să producă cocaină. Și-a asigurat liniștea o bună perioadă investind sume importante de bani în cluburi de fotbal, sponsorizând oameni cu influență, dar și făcând pe filantropul. A ajuns să fie cotat de revista Forbes între cei mai bogați șapte oameni ai Planetei.