Persoanele care locuiesc în regiuni muntoase au inima mai rezistenta decît cei din zone joase, de cîmpie, arata un studiu citat de BBC online.
O echipa de la Universitatea din Atena a monitorizat 1.150 de greci pe o perioada de 15 ani și a descoperit ca în rîndul celor care locuiesc la munte mortalitatea este mai scazuta, ca și numarul de boli cardiace. Specialiștii britanici avertizeaza însa ca altitudinea este periculoasa pentru persoanele care sufera deja de boli de inima.
De-a lungul studiului, locuitori din regiunea muntoasa Sterea Hellas (950 metri peste nivelul marii) și Zevgolatio și Aidonia din cîmpia Pelopones, au fost chestionați regulat privind greutatea, tensiunea arteriala, consumul de alcool și stilul de viața. Participanții la studiu erau sateni, barbații ocupîndu-se de agricultura și creșterea animalelor, iar femeile de treburile casei.
La sfîrșitul studiului de 15 ani, numarul deceselor cauzate de boli cardiace a fost mai mare în grupul celor de la cîmpie. Cercetatorii cred ca efortul fizic mai intens al celor de la munte și obișnuița organismului de a supraviețui cu mai puțin oxigen explica de ce oamenii de la munte au inima mai sanatoasa.
În Grecia, numarul de decese cauzate de bolile de inima este oricum mai scazut decît în orice alta țara dezvoltata, lucru explicabil în mare parte prin regimul alimentar mediteranean al populației.
Mediafax