Beatrice Golomb, profesor la Universitatea din California, San Diego, prezintă noi descoperiri care ar putea răsturna obiecția majoră a consumului regulat de ciocolată: că îi îngrașă pe oameni.
Autorii au îndrăznit să lanseze ipoteza că un consum modest și moderat de ciocolată ar putea fi calorieneutral – cu alte cuvinte, că beneficiile metabolice al consumului unor cantități modeste de ciocolată poate duce la depuneri de grăsime reduse per calorie și ar compensa caloriile adăugate (făcând astfel consumul de ciocolată neutru în ceea ce privește greutatea). Pentru a evalua această ipoteză, cercetătorii au examinat informațiile dietetice și alte tipuri de informații furnizate de aproximativ 1000 de adulți – bărbați și femei – pentru care au fost măsurate greutatea și înălțimea.
Constatările au fost chiar mai favorabile decât au presupus cercetătorii. Ei au descoperit că adulții care mănâncă ciocolată în mai multe zile pe săptămână au fost, de fapt, mai slabi – au avut un indice de masă corporală mai mic decât cei care au mâncat ciocolată mai rar.
Mărimea efectului a fost modestă, dar efectul a fost „semnificativ” – mai mare decât putea fi explicat prin șansă. Acesta lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că cei care au mâncat ciocolată de cele mai multe ori nu au mâncare mai puține calorii (au mâncat mai mult) și nici nu au făcut mai multe exerciții fizice.