Cehii, primii care au mâncat pui de balta

12 06. 2007, 14:35
Cehii, primii care au mâncat pui de balta
Piciorușele de broasca, o delicatesa asociata cu bucataria franceza, este de fapt un fel de mâncare ceh, potrivit arheologilor, informeaza independent.co.uk. Deși amfibienii comestibili sunt asociați cu bucataria galica, atât de mult încât englezii le-au dat vecinilor francezi

Piciorușele de broasca, o delicatesa asociata cu bucataria franceza, este de fapt un fel de mâncare ceh, potrivit arheologilor, informeaza independent.co.uk.

Deși amfibienii comestibili sunt asociați cu bucataria galica, atât de mult încât englezii le-au dat vecinilor francezi porecla depreciativa „the ogs”, vechii cehi îi mâncau acum peste 5.000 de ani.

Arheologii au descoperit recent resturile a sute de picioare de broasca într-un fort situat pe un deal din estul orașului Praga. Majoritatea celor 900 de oase descoperite sunt de la picioarele din spate (partea care se consuma în mod tradițional) și provin de la masculi. Acest lucru sugereaza faptul ca broscoii erau prinși în mod deliberat primavara, în timpul sezonului de împerechere.

Un raport emis de specialiștii de la Institutul de arheologie din cadrul Academiei de științe a Republicii Cehe informeaza: „Descoperirea indica faptul ca utilizarea broaștelor în dieta alimentara din perioada preistorica nu se limiteaza numai la Europa vestica. Descoperirea arata ca este posibil ca micile vertebrate sa fi jucat un rol important în viețile oamenilor din zona central-europeana în perioada preistorica”.

Oasele au fost descoperite în cuptoarele din fort, iar cercetatorii resping orice alte explicații pentru existența lor acolo. Specialiștii spun ca un numar atât de mare de oase este o dovada a faptului ca locuitorii zonei vânau sistematic broaște pentru a le mânca, în anumite perioade ale anului.

„Probabil ca (vânatoarea n.r.) avea loc în martie sau aprilie, când broaștele se aflau în perioada de împerechere, când acestea se aduna în grupuri mari și sunt ușor de capturat”, spun specialiștii. Pâna acum, majoritatea probelor arheologice în ceea ce privește consumul de broaște au fost gasite în Franța.

Nu se știe înca sub ce forma erau consumate picioarele de broasca. Arheologii dred, totuși, ca picioarele erau curațate de piele înainte de a fi mâncate, probabil în jurul unui foc de tabara.