Cehia scoasa din competitie de Rusia

Apropo.ro / 22.02.2002, 09:06
Cehia scoasa din competitie de Rusia
Cehia, campioana mondiala si olimpica, a parasit competitia de la Salt Lake City din "sferturi", fiind eliminata cu un sec 1-0 de selectionata rusa Portarul cehilor, Dominik Hasek, a spus ca, de-a lungul carierei sale, a vazut un singur goalkeeper care sa domine un meci asa cum a facut-o

Cehia, campioana mondiala si olimpica, a parasit competitia de la Salt Lake City din „sferturi”, fiind eliminata cu un sec 1-0 de selectionata rusa

Portarul cehilor, Dominik Hasek, a spus ca, de-a lungul carierei sale, a vazut un singur goalkeeper care sa domine un meci asa cum a facut-o rusul Nikolai Habibulin miercuri seara. „Pe mine însumi, acum patru ani, la Nagano”.

Acum, în sferturile de finala de la Salt Lake City, Maksim Afinoghenov a înscris singurul gol, în repriza a doua. În 1998, în finala turneului olimpic, cehii treceau cu acelasi scor de ex-sovietici. De data aceasta, Habibulin a trimis în uitare trei zile de evolutie mediocra si a jucat exact ca Hasek.

„Nu voiam sa ne întoarcem acasa asa de repede”, a spus rusul, aproape indiferent. Probabil îsi irosise energia în ultimul minut al partidei, cînd a avut o serie splendida de parade în clipele în care era aproape evident ca actualii campioni aveau sa egaleze. Nu s-a întîmplat asa. Habibulin a avut replica la toate.

Si în timp ce el apara lovitura dupa lovitura, Hasek izbea cu crosa în gheata, mai frustrat si mai umilit ca niciodata. Un singur gol norocos i-a ridicat pe elevii lui Slava Fetisov în semifinale si i-a aruncat pe cehi în deznadejde. Hasek (37 de ani) a si declarat, de altfel, ca este ultimul sau meci la „nationala”.

Surprizele s-au tinut lant. „Si armele descarcate mai trag cîte un foc din cînd în cînd. Asa am fost si noi”, a spus unul dintre hocheistii bielorusi dupa ce echipa lor a scos din competitie, cu 4-3, neînvinsa (pîna atunci) formatie a Suediei. Portarul scandinav, Tommy Salo, ar vrea sa uite întîlnirea cu Belarusul.

„Nici nu stiu cum s-a petrecut faza ultimului gol”, a marturisit, în stare de soc, Salo. Pe strazile Minskului, poporul a chefuit toata noaptea de miercuri spre joi. E un popor iubitor de hochei, de vreme ce însusi presedintele tarii, Aleksandr Lukasenko, practica acest sport de doua ori pe saptamîna, într-o echipa de veterani.

În celelalte doua „sferturi” Canada a trecut de Finlanda cu 2-1, iar SUA a învins Germania cu 5-0. În semifinale americanii se vor izbi de formatia „sperietorii” Habibulin, în vreme ce reprezentantii frunzei de artar îi vor întîlni pe jucatorii din Belarus, autorii miracolului de la Salt Lake City.

www.prosport.ro