CEC ramâne în proprietatea statului înca patru ani
Privatizarea CEC va fi decisa dupa derularea unui program de restructurare a bancii, pentru recâstigarea pozitiei avute pe piata româneasca, conform unui document al Ministerului Economiei si Finantelor transmis la Guvern, saptamâna trecuta, si obtinut de MEDIAFAX.
„Ministerul Economiei si Finantelor, împreuna cu conducerea CEC, urmareste minimizarea efectelor nefavorabile ale procesului de restructurare, având în vedere totodata eficientizarea institutiei. Precizam ca decizia privind reluarea procesului de privatizare, precum si metoda de privatizare urmeaza a fi stabilita dupa 2011”, se arata în documentul semnat de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Presedintele CEC, Radu Ghetea, a declarat, în luna mai, ca oricare ar fi decizia autoritatilor – privatizarea cu un investitor strategic, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ori International Finance Corporation (IFC), ca în cazul BCR, sau pe piata de capital -, aceasta nu va putea fi realizata mai devreme de sfârsitul anului 2009, odata cu finalizarea primei etape de dezvoltare a CEC.
Ghetea a mai spus ca oricare dintre cele doua variante s-ar putea finaliza cu succes, dupa 2009.
La rândul sau, Varujan Vosganian a afirmat ca institutia financiara nu va fi privatizata în viitorul apropiat, ci se va trece la un proces de dezvoltare, cu un management de calitate, precizând ca mentinerea bancii în portofoliul statului nu înseamna o reticenta fata de privatizare, întrucât România a privatizat peste 90% din sistemul bancar.
Procesul de privatizare a CEC a fost oprit în luna decembrie a anului trecut, dupa ce statul a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
La sfârsitul anului 2006, Guvernul a majorat cu circa 150 milioane de euro capitalul social al CEC si a aratat ca banca va fi restructurata, fara sa fie privatizata mai devreme de doi ani.