Ceasurile deșteptatoare afecteaza sanatatea, fiind responsabile de o serie de afecțiuni ale inimii sau ale sistemului circulator dar și de creșterea nivelului de stres, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori japonezi, informeaza dailymail.co.uk.
Nu este nevoie sa fii doctor pentru a-ți da seama ca sunetul strident și brusc al ceasului deșteptator poate afecta inima, dar o echipa de cercetatori japonezi a ținut sa demonstreze științific ca acest lucru este adevarat.
Într-un studiu, realizat de experții de la National Institute of Industrial Health din Japonia, voluntarii care au fost forțați sa se trezeasca brusc au manifestat o creștere mai mare a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac fața de cei care au fost lasați sa se trezeasca singuri.
Profesorul Chris Idzikowski de la Edinburgh Sleep Centre a explicat ca, din cauza modificarilor subtile suferite în timpul somnului, organismul este vulnerabil în primele ore ale dimineții iar soneria unui ceas deșteptator poate exacerba aceasta slabiciune.
În ultima parte a nopții, fiziologia generala a organismului este neregulata, au loc fluctuații mari de tensiune arteriala, de ritm cardiac și de respirație. Din cauza ca organismul este relativ liniștit în timpul somnului, sângele se îngroașa și exista riscul de formare a cheagurilor de sânge.
„De fapt chiar actul de trezire poate pune probleme, când sângele începe sa circule iar tensiunea arteriala crește”, a indicat profesorul.
Ceasurile deșteptatoare pot ridica și nivelul general de stres. Sunetul brusc antreneaza raspunsul organismului, crescând nivelul de adrenalina.
Daca aceasta stare de stres persista luni la rând, se poate transforma în stres cronic, a indicat profesorul Mark Atkinson.
Stresul provoaca apariția hipertensiunii arteriale, tulburari de somn și depresie. Daca o persoana este trezita în timp ce doarme profund, abilitatea de a gândi clar este puternic afectata, încât aceasta are o senzație similara mahmurelii. În aceste condiții sunt afectate memoria pe termen scurt, abilitațile cognitive și chiar abilitațile de a numara.
Voluntarii care au participat la acest studiu au reușit sa-și utilizeze doar 65% din capacitațile cognitive în momentul în care au fost treziți din somn profund.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association.