Leguma si condiment, ceapa ajuta la restabilirea si normalizarea
circulatiei sanguine, regleaza metabolismul si sistemul
imunitar.
Actiunile sale antimicrobiene, antiinfectioase si
tonice sunt cunoscute pretutindeni. Ceapa este un factor al
longevitatii vietii.
Desi are foarte multe proprietati, multe persoane ignora aceasta
leguma.
SCURT
ISTORIC
Se cunoaste ca ceapa isi are originea in Asia Centrala si de
vest. Ceapa este una din cele mai vechi legume, iar denumirea ei
este mentionata chiar si in Biblie.
In urma cu 5.000 de ani, ceapa era cultivata ca o planta
medicinala, condiment dar si leguma. In Egiptul antic
ceapa era oferita zeilor si folosita ca moneda de plata pentru a
ajunge in rai. In acest fel erau platiti lucratorii care au
construit piramidele. In acest sens s-au gasit dovezi, resturi de
ceapa, la mormantul lui Tutankhamon. Painea si ceapa reprezenta in
acele vremuri meniul saracilor.
La romani, ceapa era privita ca un aliment de baza. Legionarii
romani au contribuit la raspandirea cepei. Aceasta era folosita si
pe post de talisman contra pestei. In secolul 15, olandezii cultiva
diferite variante de ceapa.
Una dintre cele mai renumite
legume – medicament, ceapa, contine vitaminele A, B, C, E,
sodiu, potasiu, calciu, iod, fosfor, clor, zinc, cupru, lipide,
proteine, acid fosforic, precum si alte substante naturale cu
proprietati antiseptice.
Ceapa stimuleaza sistemul nervos, renal, hepatic, expectorant,
diuretic, vermifug, anti-ureic, analgezic, antiseptic si
antiinfectios.
UZ
INTERN
Ceapa este un antibiotic natural care lupta
impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un
emolient, sedativ, digestiv, calmant si usor hipnotic. Ceapa este
medicamentul naturist cel mai potrivit pentru gripa si raceala.
Aceasta leguma este indicata celor care sufera de astenie, care
au probleme cu retentia de apa, cardiace, renale, pleurezie,
afectiuni respiratorii, bronsita, guturai, laringita, reumatism, astm,
infectii urinare si intestinale, insomnii, guta, impotenta
sexuala, diabet, obezitate, imbatranire
precoce.
Ceapa rosie
De asemenea, aceasta leguma – condiment este indicata si
persoanelor
care sunt surmenate intelectual si fizic, depresie, sinuzita,
dureri de cap, precum si celor cu tromboflebita, colesterol marit,
rahitism, arterioscleroza sau parazitoze intestinale.
Ceapa are efecte benefice si in cazul bolnavilor de
cancer de diferite forme: renal, de prostata,
ovarian, colo-rectal, de sani, laringian, bucal, esofagian. Ceapa
fluidizeaza sangele scazand riscul unui infarct sau al
trombozei.
UZ
EXTERN
Ceapa este buna in tratarea negilor, panaritiului, furunculilor,
abceselor, taieturilor usoare si chiar alopecie (sub forma de
frectie cu suc proaspat de ceapa).
Ceapa alunga tantarii si trateaza intepaturile de
viespi.
De asemenea, ceapa si sucul de ceapa sunt bune pentru nevralgii
dentare, migrene, crapaturi, degeraturi, congestie cerebrala,
surditate, tiuituri .
Persoanele care au pistrui pot folosi cu incredere sucul de
ceapa.
Ceapa este recomandata a se utiliza in stare
cruda, deoarece prin fierbere isi pierde elemente din
compozitie.
Persoanele care au gastrita, colita si cele cu colonul iritabil
trebuie sa aiba grija la cantitatea ingerata. Un consum exagerat de
ceapa, in cazul persoanelor cu afectiunile amintite anterior, poate
da stari de greata si indigestie.
Ceapa
Vita cu
ceapa
500 gr muschiulet de vitel, 2 cepe (albe sau rosii), 2 catei
mari de usturoi, 1/2 lingurita ghimbir pudra, 1 ardei iute, 150 ml
apa (sau supa de vita), 3 linguri sos de soia,
1 lingura sos de stridii (oyster sauce), putina sare, 4 linguri
ulei.
Marinata: 3 linguri sos de soia, 1/2 lingurita ulei de susan, 3
lingurite rase amidon, 2 linguri apa.
Taiati muschiuletul de vitel felii foarte subtiri, perpendicular
pe fibra. Amestecati toate ingredientele pentru marinata si turnati
peste carne. Amestecati bine si lasati la frigider pentru cca 30
minute. Taiati ceapa pestisori. De acum veti lucra cu focul dat la
maxim si amestecand continuu. Intr-un wok incingeti 2 linguri de
ulei si adaugati usturoiul strivit, ghimbirul si ardeiul iute taiat
rondele. Amestecati rapid cateva secunde, pana miroase usturoiul si
apoi adaugati ceapa. Presarati putina sare peste ea si prajiti
amestecand continuu pana se inmoaie, cca 3-4 minute. Scoateti
legumele din wok si adaugati 2 linguri de ulei in wok. Puneti
bucatile de carne cu tot cu marinata si prajiti pana carnea isi
schimba culoarea. Stingeti cu 150 ml apa (sau supa de vita) si
fierbeti 2 minute, pana sosul se ingroasa. Puneti legumele inapoi
in wok si fierbeti totul inca 2 minute. Adaugati sosul de soia
amestecat cu cel de stridii si lasati sa dea cateva clocote.
Verificati de sare. Serviti cu orez. Pofta Buna! (e-retete.ro)
Vita cu ceapa