Ceapa și brânza îți înfrumusețează zâmbetul!

17 07. 2012, 15:20

Potrivit unui sondaj al Academiei americane de Stomatologie Cosmetică (AACD), practic, toți adulții (99,7%) intervievați cred că un zâmbet sănătos are o mare importanță socială, în timp ce aproape trei sferturi (74%) dintre adulti simt că un zâmbet neatractiv poate afecta succesul lor în carieră.

„Dinții și gingiile sunt o oglindă a ceea ce se întâmplă în restul corpului. Prin urmare, alimentele pe care le consumăm influențează starea de sănătate a zâmbetului tău”, spune dr. Shawn Frawley, un medic dentist, membru al AACD, care atenționează că, alături de un stil de viață nepotrivit, există alimente care pot provoca decolorarea sau îngălbenirea dinților, citând fumatul si consumul de ceai și cafea.

Academia propune și o listă cu alimente care ajută la menținerea frumuseții zâmbetului tău.

Ananasul – potrivit cercetătorilor, bromelaina, o enzimă conținută de acest fruct, îndepărtează natural petele de pe dinți. Mai mult, bromelaina îndepărtează placa, pelicula lipicioasă de bacterii care se acumulează pe dinți și care produce acizi care atacă smalțul, permițând formarea cariilor.

Ghimbirul acționează ca un anti-inflamator, în sprijinul țesutului sănătos din gură. Boala parodontală, boală inflamatorie care cauzează, printe altele, pierderea masei osoase, poate fi prevenită prin folosirea acestui condiment, care va da și o aromă plăcută mâncărurilor dumneavoastră.

Morcovii conțin vitamina A, extrem de necesară pentru sănătatea smalțului dinților. Mestecatul morcovilor cruzi (de fapt a oricărei legume rădăcinoase) stimulează salivația și curăță în mod natural dinții.

Busuiocul este un antibiotic natural. Potrivit AACD, uleiurile esențiale de busuioc, acidul rozmarinic, linalool și acidul oleanolic, inhibă dezvoltarea bacteriilor în gură.

Brânza este un aliment bogat în proteine, calciu, fosfor, toate acestea neutralizând acizii din gură. Calciul și fosforul, în plus, ajută la remineralizarea dinților.

Semințele de susan asigură, la fel ca și ananasul, curățarea plăcii bacteriene formate pe dinți. În plus, semințele de susan asigură recalcifierea oaselor și a dinților.

Ciupecile shiitaki conțin un compus – lentinan – care inhibă dezvoltarea bacteriilor în gură.

Ceapa conține compuși ai sulfului, tiosulfați și tiosulfonați, care potrivit AACD, reduc nivelul bacteriilor care cauzează apariția cariilor dentare. Totuși, dentiștii americani recomandă ca ceapa să fie consumată crudă, pentru că orice modalitate de a o găti distruge acești compuși. Tot ei recomandă, ca alternativă – în cazul în care nu vă place ceapa – să folosiți… usturoi.

Somonul oferă organismului o cantitate mare de calciu, dar și de vitamina D, nutrient necesar pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Broccoli conține fier, care ajută la formarea unei bariere (pelicule) rezistentă la acizi și care protejează smalțul dinților.

Academia Americană de Stomatologie Cosmetică pune la dispoziția celor care vor să aibă dinți sănătoți și o brosură cu cateva rețete culinare bazate pe alimentele de mai sus.