Cea mai controversata piesa de teatru, la Cartea Romaneasca
• Piesa a mai fost publicata de Modern International Drama din New York in 1996
• Volumul aparut la Cartea Romaneasca este editia definitiva Evanghelistii, cea mai controversata piesa de teatru a anului 2005, a aparut de curind la Editura Cartea Romaneasca.
Pusa in scena in premiera nationala, la sfirsitul anului 2005, la Ateneul Tatarasi din Iasi, in regia lui Benoit Vitse, piesa Alinei Mungiu-Pippidi a stirnit puternice controverse din partea Bisericilor Ortodoxa si Catolica, dar si reactii ale celor mai importante personalitati culturale din Romania (Nicolae Manolescu, Mircea Mihaies, Adrian Papahagi, Theodor Baconsky s.a.).
Volumul editat la Cartea Romaneasca reuneste textul propriu-zis, un amplu interviu cu autoarea, istoria scandalului stirnit de montarea de la Ateneul iesean, precum si o sectiune cu reactiile personalitatilor culturale din Romania.
Evanghelistii a primit premiul UNITER pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 1992. A mai fost publicata de Modern International Drama din New York in 1996.
Este o piesa in care autoarea ataca cea mai grea si mai controversata tema: Isus. In piesa, Sfintul Pavel vine in anul 70 dupa Hristos impreuna cu, Isus (la inceput incognito, apoi dezvaluit) si le comanda unui profesor de retorica si celor patru ucenici ai sai, Ioan, Luca, Marcu si Matei, scrierea unei povestiri in patru variante despre nasterea, faptele, crucificarea si invierea Mintuitorului.
Dar, la un moment dat, Pavel adauga in povestire, de la el, o replica pe care Isus nu ar fi spus-o: „Nu pacea am venit sa va aduc, ci sabia”. Insotitorul sau, martor al vietii lui Isus, chipurile, se dezvaluie: „Dar n-am spus replica asta!”. In continuare, Isus este cel care povesteste procesul de la Ierusalim: cum nu el ar fi fost crucificat, ci Baraba.
A fost redactor-sef la Opinia studenteasca (1991-1992), apoi la Expres (1993-1994), corespondent pentru cotidianul Le Monde (1992?1993) si director al Departamentului Emisiunilor Informative al TVR (1997-1998).
Preda la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti si a fondat Societatea Academica din Romania (SAR) in 1995. Scrie in romana si engleza, iar cartile si articolele sale au fost traduse in mai multe limbi.
A publicat carti de non-fictiune: Romanii dupa ’89 (1996, tradusa in germana), Transilvania subiectiva (1999), Politica dupa comunism (2002) si Nationalism after Communism (cu Ivan Krastev, CEU Press, 2004), Secera si buldozerul. Scornicesti si Nucsoara (2002, varianta franceza cu Gérard Althabe publicata de L’Harmattan, Paris, in 2004), si doua volume de fictiune: Moartea lui Ariel (teatru, 1997) si Ultima cruciada (2002).
A predat si a conferentiat pe teme legate de tranzitia lumii postcomuniste in mai multe universitati, printre care Harvard, Stanford, Princeton, Oxford.
Editura Polirom