CE va cere României si Bulgariei sa continue reformele

03 11. 2006, 21:24
Comisia Europeana va avertiza România si Bulgaria ca nu va ezita sa recurga la activarea clauzelor de salvgardare în cazul în care Bucurestiul si Sofia nu vor continua reformele, relateaza BBC News online. Avertismentul intervine dupa ce Germania a cerut Comisiei Europene ca, pâna la

Comisia Europeana va avertiza România si Bulgaria ca nu va ezita sa recurga la activarea clauzelor de salvgardare în cazul în care Bucurestiul si Sofia nu vor continua reformele, relateaza BBC News online.

Avertismentul intervine dupa ce Germania a cerut Comisiei Europene ca, pâna la sfârsitul anului, sa prezinte o informare despre modul în care România a rezolvat deficientele semnalate în raportul de monitorizare.

În raportul de saptamâna viitoare privind strategia extinderii, Comisia va extrage si unele concluzii referitoare la experientele României si Bulgariei pe parcursul aderarii, concluzii care ar putea fi utile în procesul de integrare a Turciei si a statelor din Balcanii de Vest.

România si Bulgaria nu vor mai face obiectul rapoartelor anuale redactate de Executivul comunitar, desi nu este exclus ca la sfârsitul anului sa fie publicata o anexa despre stadiul reformarii justitiei, asa cum cere Berlinul.

Însa, în raportul despre pregatirea celorlalte state, care va fi publicat saptamâna viitoare, CE va avertiza Bucurestiul si Sofia ca nu va ezita activarea clauzelor de salvgardare daca va fi necesar.

Germania a solicitat Comisiei Europene ca, pâna la finele anului, sa fie întocmita o informare privind modul în care România a rezolvat deficiențele semnalate în raportul CE de monitorizare, în funcție de concluziile careia ar putea cere introducerea unor masuri suplimentare de protecție, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul german l-a primit, joi, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat în vizita oficiala la Berlin, pentru o discuție al carei principal subiect a fost aderarea României la Uniunea Europeana și exercitarea de catre Germania, începând cu anul viitor, a președinției semestriale a UE.

La sfârșitul întrevederii, Angela Merkel a anunțat, raspunzând unei întrebari a presei, ca a transmis președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare prin care solicita ca, cel mai târziu în luna decembrie, sa fie întocmita o informare prin care sa se precizeze cum sunt apreciate progresele României și daca au fost rezolvate problemele semnalate pâna în prezent.

„Prin aceasta moțiune, am solicitat președintelui Comisiei Europene ca, la sfârșitul anului, sa ne mai explice o data în ce masura au fost înlaturate deficiențele semnalate în domeniile justiție și afaceri interne. De acest raport al Comisiei depinde daca Germania va solicita ceva sau nu”, a spus Merkel.

Cancelarul a primit asigurari din partea premierului Tariceanu ca România va sprijini președinția germana a UE, exercitata începând cu 1 ianuarie 2007.

Printr-o moțiune redactata cu ocazia dezbaterilor din Camera inferioara a Germaniei pe tema ratificarii Tratatului de aderare la UE a României și Bulgariei, principalele partide din Parlament au cerut activarea clauzelor de salvgardare înca de la 1 ianuarie, daca noile state membre nu îndeplinesc condiții stricte.

„Bundestagul german considera ca masurile de salvgardare sunt necesare de la începutul aderarii, daca lacunele enunțate de Comisia (Europeana) nu sunt eliminate pâna la 1 ianuarie 2007”, se preciza în textul moțiunii.

Apelurile din Parlamentul german privind activarea clauzelor de salvgardare în cazul României și Bulgariei din momentul aderarii lor la UE, la 1 ianuarie 2007 au fost respinse de Comisia Europeana.

Saptamâna trecuta, Bundestagul (Camera inferioara a Parlamentului german) a ratificat Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeana, documentul urmând sa fie votat peste câteva zile de Bundesrat (Camera superioara).

Tratatul a fost ratificat cu 529 de voturi „pentru”, 12 „împotriva”. Zece membri ai Bundestagului s-au abținut de la vot.

Mediafax