Ce sunt stelele căzătoare

31 05. 2016, 00:00

În ziua de azi cunoaștem faptul că stelele căzătoare nu sunt de fapt stele, ci meteori – „mici bucăți de materie solidă care călătoresc prin spațiu și care pot trece, în drumul lor, prin atmosfera Pământului”.

Atunci când meteorii trec prin atmosfera terestră, îi putem vedea datorită urmei luminoase pe care aceștia o lasă în urma lor, cauzată de încălzirea provocată de frecarea cu aerul.

Destul de ciudat, majoritatea meteorilor sunt foarte mici, de dimensiunea unui vârf de ac, și sunt distruși în întregime de căldura provocată de frecare. Cu toate aceste, pot exista meteori care cântăresc și o tonă și ale căror resturi pot cădea pe Pământ.

Savanții cred că anual cad pe Pământ mii de resturi de meteori, dar deoarece Terra este acoperită mai mult cu apă, acestea cad în mări și oceane.

Chiar dacă pot apărea și singuri, de regulă, meteorii vin în roiuri în care pot fi și câteva mii. Atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui intersectează un astfel de roi de meteori, contactul acestora cu atmosfera produce aducerea lor la incandescență provocând fenomenul de ploaie de meteoriți.

Astronomii cred că roiurile de meteori sunt fragmente desprinse din comete, care se mișcă în spațiu pe orbite regulate. Unul dintre aceste roiuri de meteori se intersectează cu traiectoria Pământului la fiecare 33 de ani.

Atunci când un meteor nu este ars complet la trecerea prin atmosferă, ceea ce cade pe Pământ se numește meteorit. Cea mai veche consemnare despre căderea unui meteorit datează din anul 467 și a fost consemnată de istoricii romani.