Contrar a ceea ce s-ar putea crede la o abordare superficială, fosilele nu sunt numai rămășițe ale animalelor preistorice. Acesta este numai un tip de fosilă.
Un alt tip este reprezentat de formele imprimate de forma corpului – matrița – rămase după descompunerea acestuia.
În fine, ultimul tip de fosile este reprezentat de urmele lăsate de deplasarea animalelor prin soluri nămoloase sau argile.
În ceea ce privește primul tip de fosilă, de cele mai multe ori sunt descoperite numai părțile tari ale organismului – cochilia sau scheletul -, dat fiind că părțile moi – țesuturile – s-au descompus. Cu toate acestea, există destule cazuri când au fost descoperite organisme perfect conservate (în gheață, în roci sau în chihlimbar).
Șansa de a găsi o fosilă depinde foarte mult de locul unde a trăit animalul respectiv. Cele mai numeroase fosile găsite sunt reprezentate de animale marine, pentru că atunci când au murit, organismele lor au fost acoperite de noroiul de la fundul mărilor și oceanelor, împiedicând astfel descompunerea.
Studiul fosilelor reprezintă singura modalitate de a cunoaște animalele care au trăit în urmă cu (sute de) milioane de ani în urmă, iar faptul că azi am aflat cum arăta Tyranosaurus Rex sau Archaeoperyx este exclusiv meritul paleontologiei.