Autoritatile de mediu din Romania urgenteaza in mod ilegal procedura de autorizare pentru proiectul minei de aur de la Rosia Montana…
Autoritatile de mediu urgenteaza procedura de autorizare pentru proiectul minei de aur de la Rosia Montana prin luarea unor decizii fara aplicarea procedurilor legale care reglementeaza emiterea acordurilor de mediu.
17 ONG-uri de mediu printre care se numara si Alburnus Maior sunt alarmate in ceea ce priveste legalitatea acestor recente decizii de autorizare a proiectului minei de aur de la Rosia Montana.
Gabriel Resources (TSX:GBU) este o companie canadiana fara experienta care intentioneaza sa stramute populatia de la Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur deschisa din Europa cu folosirea tehnologiei pe baza de cianuri. La sfarsitul lui septembrie 2006, autoritatile de mediu din Ungaria au furnizat evaluarea lor oficiala a studiului EIM Rosia Montana, solicitand partii romane sa nu emita acordul de mediu pentru acest proiect, date fiind omisiunile majore si contradictiile de la baza studiului.
Pe data de 20 septembrie 2006, agentiile pentru protectia mediului Alba Iulia si Sibiu au avizat favorabil Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Modificata Rosia Montana, titular fiind RMGC si pentru Zona Istorica Centrala Rosia Montana. Cele doua agentii au decis ca pentru nici unul dintre cele doua PUZ-uri nu este necesara aplicarea procedurii de evaluare strategica de mediu (SEA) prevazuta de Directiva cu acelasi nume pentru ca, printre altele, nu au un impact semnificativ asupra mediului.
Pe data de 29 septembrie 2006, 17 ONG-uri de mediu au depus o contestatie la cele doua agentii aratand ca „luate pentru a evita consultari lungi si costisitoare cu publicul roman si maghiar precum si cu autoritatile pentru protectia mediului din Ungaria, cele doua decizii incalca grav si evident legislatia europeana transpusa in legislatia interna privind evaluarea strategica de mediu si urbanism”. ONG-urile au cerut autoritatilor sa revoce decizia si sa reia procesul de luare a deciziei pentru cele doua PUZ-uri. Cele mai importante organizatii de mediu din Ungaria au formulat de asemenea o petitie catre Ministrul Mediului Miklos Persanyi, solicitandu-i sa faca toate demersurile pentru a asigura ca prevederile Conventiei Espoo vor fi aplicate in procesul de luare a deciziei pentru Planurile de urbanism zonale Rosia Montana.
Gabriel Resources a depus de asemenea la data de 21 septembrie 2006 o cerere de obtinere a unui acord integrat de mediu pentru defrisarea unei suprafete initiale de 255ha la Rosia Montana. Data fiind marimea acestei suprafete, decizia de emitere sau respingere a acordului de mediu pentru acest proiect se ia de catre Ministerul Mediului.
La zece zile dupa depunerea solicitarii, ministerul ar fi trebuit sa faca anunturi oficiale privind respectiva procedura de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv sa notifice statele potential afectate conform prevederilor Conventiei Espoo. Pana la momentul de fata nu s-au realizat nici unul dintre acesti pasi si mai multe ONG-uri de mediu, printre care si Alburnus Maior, sunt extrem de ingrijorate in privinta opacitatii si nelegalitatii acestei proceduri de autorizare.
„Ministerul Mediului vrea ca toata lumea sa creada ca participarea publica in procesul de luare a deciziei pentru proiectul Rosia Montana s-a incheiat. Aceasta este insa departe de a fi adevarat. Intre timp si fara stirea noastra autoritatile de mediu se grabesc in tacere sa aprobe proiectul minei de aur. Aceste doua decizii recente sunt abuzive si arata inca o data ca daca s-ar aplica prevederile legale, atunci acest proiect minier nu s-ar putea aproba niciodata,” a declarat Eugen David, Presedinte Alburnus Maior.
www.rosiamontana.ro