Transformarile si schimbarile suferite de un tanar, cu varsta intre 8 si 18 ani, poarta denumirea de pubertate. Pubertatea sau/si adolescenta sunt perioade de crestere sau tranzitie catre statutul de tanar adult.
La pubertate, sau in adolescenta, corpul tau sufera anumite modificari normale, fizice sau emotionale. Uneori, in lipsa informatiei, tinerii nu inteleg ce se intampla cu corpul lor.
Fetele se dezvolta mai repede decat baietii
Fetele incep perioada de pubertate in jurul varstei de 9-11 ani. Sanii incep sa creasca, bazinul sa capete forme (se largeste). Foarte interesant, si poate uneori stresant, pentru un tanar este momentul in care observa ca in zona pubiana incepe sa-i creasca parul, un fenomen cat se poate de normal.
Pana in varsta de 14 ani, fetele au prima menstruatie, ceea ce inseamna ca, lunar, la un interval de 28 de zile (intervalul poate varia de la o persoana la alta), organul sexual va sangera intre 3 si 6 zile.
Foarte important este ca in aceasta perioada sa nu ocolesti discutiile cu parintii, in special cu mama ta, si sa mergi cu ea la un consult ginecologic.
Baietii isi pun si ei intrebari
Hormonii sexuali ajuta testiculele sa creasca, in jurul varstei de 12-13 ani. Penisul creste, se lungeste si se mai ingroasa. Tot in jurul acestei varste apar primele fire de par in zona organului genital, la axila, piept si pe abdomen. Barba incepe sa creasca si se ingroasa vocea, iar "marul lui Adam" poate fi mai vizibil, la anumiti tineri.
Un semn al pubertatii, in cazul baietilor, este ejacularea. Nu trebuie sa te alarmezi daca scrotul va avea o culoare mai inchisa, este un lucru normal.
Acneea juvenila, ce apare in aceasta perioada, se datoreaza dezvoltarii organismului si hormonilor si va trebui sa acorzi o mai mare grija alimentatiei si igienei.
Odata cu prezenta menstruatiei la fete si producerea de spermatozoizi la baieti, la un contact sexual neprotejat poate aparea o sarcina nedorita la o varsta atat de frageda.
In plus, in aceasta perioada exista tendinta de indepartare fata de parinti. Incercati sa vorbiti deschis pentru a intampina eventualele probleme si necunostinte, iar o vizita la un cabinet medical de specialitate este binevenit oricand.