Ce se întâmplă atunci când dormim?
Cu toții știm ce face somnul pentru noi. Ne restabilește vitalitatea și ne face să ne simțim fresh din nou. Somnul este necesar pentru organele și țesuturile noastre. Cu toate acestea, un fapt curios este că știință nu este încă în măsură să ne explice exact procesul somnului.
Se crede că adânc în creierul nostru este o arie complexă cunoscută sub numele de „centrul somnului”. Acest centru este reglementat de către sânge. În cursul unei zile, activitatea celulelor nervoase și a mușchilor din corp trimit calciu în sânge. Acest calciu stimulează în cele din urmă centrul de somn, ceea ce ne face să mergem la culcare.
Se știe cu certitudine că unui animal, dacă îi este injectat calciu, acesta va adormi instant. Dar, dacă calciul este injectat direct în sânge, acest lucru nu se va întâmplă. Deci, se pare că centrul de somn trebuie să fie mai întâi „sensibilizat” de anumite substanțe chimice produse atunci când suntem obosiți, înainte de a reacționa la calciu care să ne pună la culcare.
Centrul de somn face două lucruri atunci când ne face să dormim. Blochează creierul astfel încât să nu avem nicio putere de voința sau conștiință, acest lucru se numește „adormirea creierului”, ca mai apoi să blocheze nervii care duc înspre creier astfel încât organele noastre interne și membrele să fie băgate la somn.
În mod normal, cât timp dormim, ambele reacții au loc. Este posibil totuși că aceste reacții să aibe loc separat. De exemplu, creierul poate dormi în timp ce corpul să fie încă treaz. Un soldat extrem de obosit poate continua marșul cu picioarele, dar creierul să fie adormit. Somnambulii fac același lucru.
Există diferite tipuri de somn pe care le experimentăm. Un somn superficial nu este mai odihnitor ca un somn adânc. Motivul pentru care un pui de somn scurt deseori ne pare odihnitor este faptul că un pui de somn scurt este de obicei un somn adânc.