Consumatorii sunt avertizați de medici sa nu se încreada în brand-urile care promoveaza „iaurturile sanatoase” pe post de iaurturi probiotice, fara sa dea informații despre bacteriile pe care le conțin. Abordând reclame care conțin cuvintele „bacterii prietenoase” (friendly bacteria), producatorii pretind ca aceste iaurturi contribuie la îmbunatațirea sanatații ținând „bacteriile nocive” la distanța.
Multe iaurturi probiotice sunt o pierdere de timp și bani, iar unele pot fi chiar daunatoare sanatații, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la The Reading University din Marea Britanie.
Glenn Gibson, profesor de microbiologia alimentelor, autor al acestui studiu, avertizeaza consumatorii asupra faptului ca jumatate dintre bauturile și iaurturile probiotice, precum și pudrele și capsulele de acest tip nu au efectul scontat. Multe dintre acestea nu conțin bacteriile eficace sau nu conțin cantitatea necesara transformarii acestora în „iaurturi sanatoase”.
„Unele conțin agenți patogeni, iar altele sunt complet sterile «adica fara bacterii» ceea ce în cazul altor produse alimentare ar fi practic o realizare”, spune Gibson.
În general, producatorii pretind ca aceste tipuri de iaurturi îmbunatațesc digestia și sistemul imunitar.
În cazul unei legislații mai lejere, producatorii nu sunt obligați sa specifice pe ambalaj care sunt bacteriile utilizate pentru iaurturi. „Jumatate dintre produsele existente pe piața nu corespund cu ceea ce scrie pe etichetele lor.”
Iaurturile cu adevarat eficiente trebuie sa conțina cel puțin zece milioane de „bacterii prietenoase” din familia Lactobacillus și Bifidobacteria în fiecare sticla sau cutie.
Iaurturile cu adevarat probiotice au efect foarte bun asupra digestiei și pot ameliora problemele intestinale. Cercetatorii indica faptul ca acest tip de iaurturi poate contribui la prevenirea unor tulburari ale intestinului gros, precum colite ulceroase, protejeaza copiii împotriva alergiilor și poate reduce riscul de cancer de colon.
Persoanele în vârsta au de câștigat în urma consumului de iaurturi probiotice pentru ca acestea pot crește nivelul de „bacterii prietenoase” care scade odata cu înaintarea în vârsta. Persoanele care fac tratamente cu antibiotice au și ele de câștigat deoarece medicamentele distrug „bacteriile prietenoase” din organism.
Deși nu sunt o sursa naturala de subtanțe probiotice, oamenii pot sa- și creasca nivelul de „bacterii prietenoase” din organism consumând multe fructe și legume. Acestea conțin substanțe prebiotice, zaharuri, care ajuta la dezvoltarea „bacteriilor prietenoase” existente deja în organism.