În forma revizuită a proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, publicată în 20 septembrie pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne, sancțiunile din noua legislație rutieră au fost modificate substanțial față de proiectul de act normativ inițial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, față de 16.000 de lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, față de cinci.
Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău
În forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea inițială, au fost incluse sancțiuni mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.
La articolul dedicat claselor de sancțiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a erau în forma revizuită între 51 și 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un șofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei. În forma inițială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancțiuni era între 125 și 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.
Din forma revizuită proiectului a fost scoasă și sancționarea cu amendă din clasa a VI-a, plus suspendarea permisului pentru doi ani în cazul șoferilor care trec pe roșu.
Conform acestei forme a proiectului, nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului va fi sancționată gradual, în funcție de gravitatea consecințelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile și de la 6 la 8 puncte amendă.
Șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice, excluzând situația în care este vorba despre o infracțiune, și produc un accident rutier din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, vor avea permisul suspendat pe patru ani și vor primi între 125 și 200 de puncte-amendă
Citește mai multe detalii despre sancțiunile noului Cod Rutier 2013, pe Mediafax.ro
NOUL COD RUTIER 2013