Ce rol are părul de pe corpul uman?
Oamenii au mai puțin păr pe corp decât animalele. Dezvoltarea „hainei din păr” la adulți este dată de glandele sexuale. Hormonii sexuali masculini stimulează dezvoltarea bărbii și a părului de pe corp și inhibă creșterea părului de pe cap. Hormonii sexuali feminini acționează în direcție opusă: inhibă creșterea părului pe corp și stimulează creșterea părului capilar.
Chiar dacă savanții deja știu asta, încă nu pot înțelege în totalitate scopul părului de pe corp. Dar un lucru e clar: părul crește în anumite zone ca să protejeze porii de praf și insecte. De aceea avem păr în nas și urechi. Iar scopul genelor și sprâncenelor este să apere ochii de praf.
Charles Darwin credea că firele subțiri de păr de pe corp servesc ca „deversoare” pentru transpirație și apă de ploaie. Se presupune și că bărbații au barbă pentru a face evidentă diferența dintre bărbat și femeie, de la distanță, pentru a indica sexul unei persoane și pentru a oferi bărbatului o imagine de om puternic și demn.
Omul are, în total, între 300.000 și 500.000 de fire de păr pe piele. Cei cu păr blond și fire de păr subțiri au, cumva, mai mult păr, în timp ce persoanele cu păr aspru, închis la culoare, au o cantitate de păr cu un sfert mai mică.