Ce ne păstrează în echilibru pe o bicicletă în mișcare?
Bineînțeles, atunci când mergi pe stradă pe o bicicletă, nu te gândești la ce forțe acționează ca să poți sta pe ea în echilibru. Însă, sunt cel puțin doi factori care te ajută să rămâi pe bicicletă.
Unul este forța giroscopică. Giroscopul este o roată și axă bine înrămate, pentru ca centrul să nu se miște, indiferent de poziția giroscopului. Atunci când roata se învârte, el își păstrează poziția în spațiu până când o altă forță îl schimbă.
Atunci când încep să se învârtă, roțile bicicletei tale reacționează la fel. Ele vor sta în același loc doar dacă o forță considerabilă le schimbă direcția. Astfel, forțele giroscopice ajută bicicleta să se păstreze în poziția de echilibru.
Cel de-al doilea factor este forța centrifugă. Efectul centrifug împinge obiectele în afara centrului unui corp rotativ. Este acea rofță care te împinge în lateralul unei mașini, atunci când ea se întoarce brusc.
Pe măsură ce începi să te lași pe o parte pe bicicicletă, întorci direcția roții în cea a înclinării. Forța centrifugă ce împinge înapoi în echilibru. Direcția bicicletei se curbează în dreapta și apoi stânga, pentru a compensa fiecare tendință a ta de a cădea. Cu alte cuvinte, atunci când miști roata fără să te gândești, o faci în așa fel încât forța centrifugă o să te păstreze în echilibru.