Ce ne face să visăm?
Să începem prin a spune ceea ce nu produc visele noastre. Visele noastre nu provin din „altă lume”. Visele nu sunt mesaje trimise de undeva din afară. Nu sunt o privire aruncată în viitor și nu proorocesc nimic.
Toate visele noastre au de-a face cu emoțiile noastre, temerile noastre, dorințe, amintiri etc. Dar ceva din „afară” poate influența ceea ce visăm. Dacă unei persoane îi este foame, sau se simte obosită sau răcită, visurile pot include aceste sentimente. Dacă pătura ți-a alunecat de pe pat, poți visa că ești pe un iceberg.
Materialul de vis pe care îl aveți în seară acesta este probabil să vina de la experiențele pe care le-ați avut azi.
Deci, „conținutul” visului tău poate veni de la ceva ce te afectează în timp ce dormi (îți este rece, un zgomot, un discomfort, etc) și poate folosi experiențele din trecut la fel ca și impulsurile sau interesele pe care le aveți acum. Din motivul ăsta copii visează vrăjitori sau zâne, adolescenții visează examene școlare că au picat sau l-au absolvit, oamenii străzii visează mâncare, soldații își visează familiile, iar prizonierii visează la libertate.
Pentru a va arăta cum funcționează un vis și cum se manifestă el, vom relata povestea unui experiment. Un om dormea iar partea din spate a mâinii lui era frecată cu o bucată de bumbac absorbant. El a visat că se afla într-un spital iar iubita lui venise în vizită, stătea pe pat lângă el și îl mângâia pe mână.
Există persoane, numite psihanaliști, care fac studii speciale despre ce visăm, de ce visăm, ceea ce visăm și ce înseamnă aceste vise. Interpretările lor asupra viselor nu sunt acceptate de toată lumea, dar oferă o abordare interesantă a problemei. Ei cred că visele sunt expresii ale dorințelor care nu s-au împlinit. Cu alte cuvinte, un vis este modul prin care dorința este îndeplinită. În timpul somnului, conform teoriei, inhibițiile noastre dorm și ele. Ne putem exprima sau simți exact așa cum vrem. Așa că, atunci când dormim ne putem îndeplini visele.