Ce ne face să ne fie teamă?
Frica este complicat codificată în circuitele noastre neuronale prin amigdală, un nucleu mic, de forma unei migdale, compus din neuroni, aflat în lobul temporal medial al creierului.
Pentru psihologi și neurologi amigdala este o regiune deosebit de interesantă a creierului deoarece joacă un rol în procesul de învățare emoțională și poate avea efecte profunde asupra comportamentulu uman și animal.
O tehnică dezvoltată de Dr. Fred Helmstetter și grupul său de cercetare de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, studiază modul în care creierul răspunde la stimuli dureroși anticipați, în acest caz șocuri electrice, la subiecții testați voluntari.
„Suntem interesați de modul în care creierul reacționează la stimulii din mediu și cum se schimbă atunci când ne formăm o amintire a ceea ce experimentăm. Amigdala este o parte a creierului care este importantă pentru modul în care determinăm ce este periculos și ce este sigur în jurul nostru și cum reacționăm la amenințări. Acest experiment este nou prin faptul că putem să te uităm la activitatea amigdalei pe o scară de timp foarte detaliată în timp ce răspunde la fețete umane”, a declarat Dr. Helmstetter.
Ca centru emoțional de control din creier, amigdala servește ca și componentă cheie într-o linie de structuri neurologice care identifică și răspund la amenințările percepute.
Dr. Helmstetter a spus că „există dovezi care sugerează că tulburările de anxietate și altele de tip psihopatologic ar putea fi direct legate de funcționarea alterată a amigdalei”.