Alex ne-a mai învăţat şi un obicei de Paşti adus din alte ţări, respectiv căutatul ouălor de ciocolată prin casă şi prin curte”, povesteşte Andreea. Prezentatoarea Ştirilor PRO TV ne mărturiseşte că, între timp, s-a perfecţionat la capitolul ”gătit”, iar printre specialităţile casei se numără tarta cu praz, plăcintă armenească cu brînză (beurek), supă-cremă de dovleac, gazpacho şi salată de vinete… ”cea mai bună – zic prietenii!”.
Andreea Mantea
Dimineaţa norocoasă
În fiecare an, încă din copilărie, asistenta lui Mircea Radu de la emisiunea ”Din dragoste” merge de Paşti la biserică. Nu doar în noaptea de Înviere, ci şi în Joia şi Vinerea Mare. ”Anul acesta, după ce vom merge la slujba de Înviere, o să petrecem acasă la mine, cu toţi ai mei. O să fie şi Alexandru, iubitul meu. Îmi place să pregătesc masa de Paşti, să vopsesc ouă, în toate culorile, şi să prepar pasca. Dintre toate preparatele specifice, nu gătesc nimic din carne de oaie, nu îmi place, aşa că mama este cea care le prepară. Abia aştept dimineaţa de Paşti, mai ales că păstrez tradiţia de a te spăla pe faţă cu apă dintr-o cană în care ai pus un ou roşu şi bănuţi. Se spune că îţi poartă noroc!”, ne dezvăluie vedeta Antenei 1.
Diana Dumitrescu
Friptură de miel pentru Regina
Deşi încă nu ştie unde va fi de Paşti anul acesta, actriţa din telenovela ”Regina” de la Acasă TV se gîndeşte deja la meniul de sărbătoare, din care nu lipseşte friptura de miel: ”De obicei, în familia mea, de Paşti, se gătesc mîncărurile tradiţionale – drob, friptură de miel – şi se vopsesc ouă. Este o ocazie de a petrece în familie. Îmi place foarte mult friptura de miel făcută de tatăl meu, nu ştiu care este reţeta exactă, dar cred că secretul este un pahar de vin pus peste carne înainte de a fi băgată la cuptor!”.
Adela Popescu
Acasă, de Paşti
Actriţa din serialul ”Îngeraşii” de la Acasă TV va merge de Paşti la Şuşani, unde va sărbători alături de cei dragi. Anul acesta, sărbătoarea va fi şi mai importantă, mai ales că bunicul Adelei va împlini 80 de ani. ”Ne vom strînge toţi pe prispa casei, vom ciocni ouă şi vom mînca cozonac. Sînt foarte fericită pentru că în acest an familia noastră este mai numeroasă. Vom merge şi cu nepoţii mei, Alex şi Luana, care sînt convinsă că îi vor alerga mamei toate animalele din ogradă. Avem şi un motiv special de sărbătoare pentru că, în apropierea datei de 19 aprilie, bunicul face 80 de ani, aşa că ne vom strînge toţi să îi urăm sănătate”.
Crina Abrudan
Festin ca la Ardeal
Chiar dacă anul acesta nu va ajunge acasă, la Oradea, prezentatoarea ştirilor sportive de la Antena 1 va avea parte de un ospăţ ca la Ardeal. ”În fiecare an, vopsesc ouăle, oriunde aş fi, şi pregătesc cîte ceva de mîncare din meniul tradiţional. Atunci cînd reuşesc, merg şi la slujba de Înviere. Anul acesta, voi rămîne în Bucureşti de Paşti. Împreună cu prietenul meu Gabi, vom face cumpărăturile necesare şi vom pregăti masa de Paşti. Cu siguranţă, nu va lipsi şunca fiartă. Este un obicei din Ardeal ca de Paşti să nu lipsească de pe masă”.
Cătălin Măruţă
Între Oltenia şi Ardeal
Domnul şi doamna Măruţă se străduiesc să ajungă pe la casele părinteşti, în fiecare an, de Paşti. Mai ales că, acolo, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie: ”În Ardeal, cozonacii, pasca, ouăle încondeiate minuţios, toate sînt pregătite şi nimeni nu gustă din ele pînă nu sînt slujite în noaptea de Înviere, la biserică. În Oltenia, exigenţele pregătirilor sînt mai puţine, dar asta nu înseamnă că sînt ignorate obiceiurile. Atît că lumea îmbracă sărbătoarea în mai mult umor, chiar dacă e la fel de credincioasă. Dar relaţia oamenilor cu Dumnezeu este ceva mai… accesibilă. Oltenii pun pe primul loc dragostea lui Dumnezeu pentru ei, nu pedeapsa care s-ar abate asupra lor dacă au încălcat cumva regulile”, explică prezentatorul “Happy Hour”.
Cristina Şoloc
Meniu de Maramu’
Pînă acum doi ani, familia prezentatoarei emisiunii “Motomagia” era reticentă la orice preparat din carne de miel. Asta pînă cînd Cristina a făcut… o magie: “I-am cucerit cu o reţetă care «a rămas în istorie» drept specialitatea mea: mielul în sos de iaurt”. Ca în fiecare an, clanul Şoloc sărbătoreşte Paştele în Maramureş, unde masa se va umple de bunătăţi: “În atribuţiile mele intră ouăle roşii, ouăle umplute, salata de boeuf, salata de vinete şi mielul cu sos de iaurt, iar mama face supă de pui cu tăiţei, sarmale, cozonaci cu nucă şi cu mac, pască cu brînză – după care sînt înnebunită – şi ruladă de carne cu ciuperci”.
Malvina
Paştele pe valea Izei
Ştirista de la TVR 1 de-abia aşteaptă venirea Paştelui, pe care îl va petrece la socrii săi din Maramureş cu bucate de soi, la prepararea cărora va da şi ea o mînă de ajutor şi, bineînţeles, va “fura” şi cîteva reţete noi. Malvina recunoaşte că preferă preparatele simple, rapide, şi că, de cele mai multe ori, “totul iese bine, însă niciodată nu se compară cu bucatele pregătite de mamele noastre”. Mai mult, “parcă în nici o perioadă a anului mielul, cozonacul sau ouăle fierte nu au un gust atît de bun ca de Paşte!”.
Florentina Opriş
Cu ajutorul soţului
De Paşte, îi place să gătească tot ce înseamnă mîncare tradiţională: drob, miel la cuptor, pulpă de miel, cozonac cu nucă. “Şi soţul meu găteşte, dar în această perioadă doar mă asistă în bucătărie”. Din copilărie, Florentinei i-a rămas un obicei: îi plac foarte mult ouăle roşii, dar numai albuşul, nu şi gălbenuşul, poate şi pentru că toată viaţa a fost sportivă şi trebuia să fie atentă la alimentaţie. “Îmi aduc aminte că în copilărie, de obicei de Paşte, eram undeva în cantonament, făceam antrenamente şi antrenorul ne dădea cadourile“.
Ernest
Florile de pe dealul din copilărie
Nici astăzi friptura de miel nu e pe gustul lui, însă preferă drobul cu muştar, pasca şi ciorba de zarzavat pe care le face mama. “Ada, prietena mea, găteşte în general, dar nu preparatele tradiţionale de Paşte. De obicei, ea pregăteşte mîncărurile de bază, iar eu mai fac cîte o salată”, spune Ernest, care îşi aminteşte perfect cum petrecea această sărbătoare în copilărie. “Mergeam şi culegeam de pe deal tot felul de flori, după care veneam acasă şi vopseam ouăle. Nu prea existau coloranţi. Puneam oul într-un ciorap, cu floarea respectivă, şi aşa se imprima forma. Apoi, pictam ouăle deja colorate împreună cu bona mea, cînd părinţii plecau la serviciu“.
Victor Slav
Specialitatea casei:
puiul cu smîntînă
Deşi nu se recomandă a fi un mare maestru în ale bucătărie, vedeta PRO TV îşi cucereşte partenera de viaţă, pe Anda Adam, cu o specialitate greu de refuzat: pui cu smîntînă. ”Cum se prepară? Simplu: pieptul de pui se taie cubuleţe şi se căleşte în tigaie, se poate adăuga şi puţină ceapă, după preferinţă, după care se pun două batoane de brînză topită cu smîntînă şi 500 de grame de smîntînă. Se amestecă bine, se condimentează după gust şi se serveşte cu cartofi natur sau orez”, ne explică Victor. ”De obicei, eu şi Anda petrecem atît Paştele, cît şi Crăciunul, în familie. Probabil că şi anul acesta vom fi alături de cei dragi: vom merge la ai mei, însă vom trece şi pe la mătuşa Andei”.