Ce legătură este între Nostradamus și MasterChef!
5. Thomas Jefferson a fost un pionier al arheologiei americane
Puțină lume cunoaște că Jefferson a avut o arie largă de preocupări în afara politicii: știință, muzică, arhitectură sau lingvistică.
Un domeniu care a simțit din plin influența lui Jefferson a fost arheologia. În timp ce își folosea cunoștințele din domeniul limbilor nativilor americani pentru a descifra misterele culturii acestora, Jefferson a descoperit un cimitir indian, în apropierea casei sale din Virginia și a decis să-l exploreze.
Acesta a devenit primul site arheologic din America iar trupurile a sute, poate chiar mii de indieni au fost cercetate pentru prima oară într-o perspectivă științifică, Jefferson folosind metode moderne de dezgropare și catalogare. Notele luate în această perioadă au fost publicate în 1787, devenind prima lucrare tipărită având ca subiect arheologia din Statele Unite.
4. Împăratul Hirohito a fost un respectat biolog marin
Unul dintre personajele cele mai controversate ale istoriei, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, Hirohito, a condus destinele țării între 1926 și 1989. În ciuda implicării sale, el nu a fost niciodată acuzat de crime de război și a reușit să rămână în fruntea țării și după cel de-al doilea Război Mondial.
Lăsând la o parte politica, în timpul său liber Hirohito s-a ocupat de pasiunea sa, biologia marină, căpătată încă dinainte de a ajunge împărat.
Cunoștințele sale în domeniu erau mult superioare celor ale unui amator, el având propriul laborator și o echipă de experți care îl ajutau. El a descoperit și clasificat numeroase animale marine, publicând numeroase studii științifice despre acestea.
3. Benjamin Franklin era un împătimit jucător de șah
Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite, era polivalent, excelând în numeroase domenii. Nu este deci surprinzător că, printre altele, era extrem de priceput la șah.
Deși există îndoieli că Franclin ar fi fost primul jucător american de șah, este totuși sigur că este primul jucător al cărui nume a fost cunoscut. Pasiunea sa pentru șah este menționată în autobiografia sa, unde se menționează un joc din 1733 cu un partener necunoscut.
Franklin a scris și „The Morals of Chess,” un eseu publicat în 1786, devenit a doua cea mai cunoscută lucrare din domeniu și care este citată și în zilele noastre.
2. Nostradamus a scris o… carte de bucate
Nostradamus a devenit celebru pentru predicțiile sale incredibil de precise care, de fapt, sunt scrise într-un limbaj extrem de alambicat și nu au putut fi validate decât după petrecerea evenimentului.
Clarvăzător sau nu, Nostradamus merită însă să fie pomenit pentru contribuția sa la gastronomie. Cea mai cunoscută lucrare a sa, Tratatul despre make-up și gem (?!), include multe rețete adunate din alte surse, dar și personale. Despre una dintre acestea, „gemul dragostei”, se spune că era o delicatesă atât de puternică, încât dacă două persoane gustau împreună din el, erau „forțate” să se îndrăgostească una de alta.
Între alte rețete se regăsesc una pentru vindecarea ciumei, mai multe laxative bazate pe rubarbă și trandafiri, dar și o metodă de a face părul blond.
1. Ian Fleming a fost spion
„Tatăl” celui mai cunoscut și mai de succes spion din toate timpurile, James Bond, Ian Fleming s-a inspirat în crearea personajului său din activitatea depusă ca ofițer de informații în Marina Britanică.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Flemming a pus la punct o mulțime de planuri care să contracareze ofensiva nazistă.
Chiar dacă mare parte din strategiile sale nu au fost puse în practică datorită evoluției războiului, ele au servit ca sursă de inspirație pentru intrigile din romanele sale.