În contextul economic pe care îl traversează România în anul 2024, conceptul de chirie ieftină este relativ și depinde de mai mulți factori, inclusiv de locație, cerere și ofertă, precum și de schimbările legislative și economice actuale.
Dacă ar fi să îi găsim o definiție, o chirie ieftină se referă la costul de închiriere al unei locuințe care este substanțial mai mic decât media pieței într-o anumită zonă. În general, o chirie este considerată accesibilă dacă nu depășește 30% din venitul lunar al unei persoane sau al unei familii. Asta înseamnă că, pentru a fi considerată ieftină, chiria trebuie să fie ușor de gestionat în cadrul bugetului lunar, fără a compromite alte nevoi esențiale.
Însă anul 2024 vine cu câteva provocări. Schimbările legislative pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le-a introdus privind declararea și impozitarea veniturilor din chirii ar putea influența deciziile pe care proprietarii de apartamente din România le-ar putea lua în perioada următoare în ceea ce privește prețul de închiriere a locuințelor.
În plus, găsirea unei chirii ieftine nu se mai rezumă strict la aspectul financiar, ci implică și recunoașterea altor criterii de care e posibil să fii interesat. Vorbim de câteva elemente cheie care pot dicta prețul chiriei unei locuințe. Apropierea de centrele economice, vecinătatea instituțiilor de învățământ și a spațiilor de recreere, prezența dotărilor moderne și accesul la serviciile esențiale, precum și durata de viață a construcției și nivelul de întreținere al locuinței sunt doar câteva dintre caracteristicile care pot influența prețul unei chirii, indiferent de oraș.
În acest articol, ne-am propus să analizăm ce înseamnă o chirie ieftină în cele mai importante orașe din țară și care sunt cheltuielile lunare aproximative pe care le va avea de susținut un chiriaș în anul 2024.
Capitala a înregistrat o creștere a prețului chiriilor cu 21% față de anul trecut. Motivul îl constituie faptul că numărul de apartamente disponibile pentru a fi închiriate este în această perioadă mai mic decât cererea efectivă a pieței, ceea ce duce la o ofertă imobiliară ceva mai limitată. În plus, așa cum precizam și mai sus, noua grilă de impozitare a veniturilor din chirii a determinat o ridicare ușoară a prețurilor apartamentelor gata să fie preluate de noii chiriași.
Cartierele Aviatorilor și Primăverii își mențin cel mai ridicat cost de închiriere la nivel de București, care poate depăși suma de 1.250 euro pe lună pentru un apartament cu două camere. În restul sectorului 1, prețul mediu de închiriere al unei locuințe este de aproximativ 600 euro. La polul opus, sectorul 4 rămâne în continuare cea mai accesibilă zonă din București, cu un preț mediu de 450 euro pe lună pentru un apartament cu două camere.
Tot mai sus menționam și faptul că o chirie ieftină nu este definită doar de preț, ci și de raportul de calitate al locuinței. Dacă ești dispus să faci un compromis în ceea ce privește spațiul pe care îl ai la dispoziție, e bine să știi că prețul de închiriere a unei garsoniere în București poate pleca de la 250 euro pe lună, însă ofertele de acest tip sunt rare și sunt adesea lipsite de facilități precum finisajele moderne, centrala termică sau mobilierul nou.
Și Cluj-Napoca, oraș cunoscut ca fiind un centru vibrant universitar și tehnologic, a experimentat o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor în ultimii ani. Cu toate acestea, chiar și în acest context, piața imobiliară locală oferă posibilități și pentru cei care caută chirii mai accesibile.
În 2024, o chirie ieftină în Cluj-Napoca s-ar putea învârti în jurul sumei de 350 euro euro pe lună. Cartierele Florești și Dâmbul Rotund sunt în continuare cele mai căutate atunci când vine vorba de opțiuni economice de închiriere a unui apartament.
Prețul mediu pentru o garsonieră în Cluj este de aproximativ 300 euro pe lună, în timp ce o chirie pentru un apartament cu două camere pleacă de la 400 euro. Pentru familii sau grupuri de prieteni, cea mai bună soluție pentru o chirie ieftină în Cluj rămâne varianta unui apartament cu trei camere, care costă în jur de 500 de euro pe lună.
În luna ianuarie a acestui an, chiria medie în cartierul Florești a fost raportată la valoarea de 265 euro. În Mănăștur, chiria medie a fost de 325 euro, iar în Gheorgheni, prețul mediu pentru închirierea unei locuințe a fost de 360 euro.
Chiria pentru o garsonieră în Iași, în 2024, variază între 150 și 300 de euro pe lună, iar prețul final depinde mult de zona către care te vei orienta. De exemplu, o garsonieră în Centru Civic poate costa în jur de 300 de euro pe lună, în vreme ce în cartiere precum Tătărași sau Nicolina, prețurile pentru o garsonieră ating un prag mediu lunar de 250-260 euro.
Ceva mai ieftine s-ar putea dovedi a fi garsonierele din zona Tudor Vladimirescu, lângă Iulius Mall, care au în 2024 un preț orientativ de închiriere de 230 euro pe lună. Dacă vrei să închiriezi o garsonieră în Podu de Piatră, e bine să știi că aceasta te va costa lunar în jur de 300 de euro. Iar dacă nevoile tale dictează închirierea unui apartament cu două camere, e bine să fii pregătit să cheltuiești lunar undeva între 380 și 400 de euro. La toate aceste prețuri se vor adăuga, desigur, și costurile lunare de întreținere a locuinței.
O chirie ieftină în Timișoara în 2024 s-ar putea încadra în intervalul de 150 și 300 euro pe lună. În general, aceste prețuri sunt pentru garsoniere sau apartamente cu o singură cameră, potrivite mai degrabă pentru studenți.
O garsonieră cu o suprafață utilă între 12 și 25 metri pătrați situată în zona Lipovei sau Buziașului poate avea o chirie lunară de aproximativ 200 euro. În Braytim sau Complexul Studențesc, chiria pentru un apartament cu o cameră cu o suprafață utilă de aproximativ 22-40 metri pătrați poate varia între 240 și 300 euro pe lună. Iar un apartament cu două camere, de 40 de metri pătrați, în Girocului poate costa peste 300 de euro.
În Brașov, în anul 2024, o chirie ieftină pentru o garsonieră sau un apartament cu o cameră se încadrează în intervalul 175 și 300 de euro pe lună. Aceste prețuri sunt considerate a fi accesibile pentru majoritatea persoanelor care caută o locuință în orașul îmbrățișat de munți.
Chiriile în Brașov reflectă cererea și oferta din piața imobiliară locală. Zonele mai centrale sau cele mai căutate, cum ar fi Centrul Istoric sau zonele rezidențiale noi, pot avea prețuri mai ridicate. În contrast, zonele periferice sau cele mai puțin dezvoltate pot oferi opțiuni mai ieftine. De exemplu, în zone precum Florilor-Craiter sau Triaj-Hărman, chiria pentru un apartament poate fi de 350-390 euro pe lună.
Fiind un oraș turistic, Constanța prezintă o piață imobiliară dinamică, cu prețuri care pot fluctua în funcție de sezon. În zonele mai apropiate de plajă sau centrul orașului, chiriile pot fi mai ridicate, în timp ce în zonele periferice, prețurile pot fi mai mici.
De exemplu, în zone precum Tomis Nord sau Inel II, chiria pentru un apartament cu două camere poate ajunge la 350 și 400 euro pe lună, în timp ce o chirie ceva mai ieftină ar putea fi găsită la periferia Constanței, acolo unde prețurile pentru închirierea unei garsoniere pot varia între 150 și 300 euro pe lună.
Atunci când cauți o chirie ieftină, e indicat să fii flexibil în ceea ce privește suprafața apartamentului sau existența unor facilități, pentru a reduce cât mai mult prețul final. La fel de recomandată este și negocierea cu proprietarul locuinței, mai ales dacă ai de gând să închiriezi un apartament pe o perioadă mai lungă de timp. Și nu în ultimul rând, monitorizarea constantă a platformelor de imobiliare te va aduce mai aproape de oferta care se va plia perfect pe cerințele și bugetul tău.