Planeta Venus a stârnit de-a lungul mileniilor fascinația oamenilor, a infirmat calcule laborioase, a cauzat dezamăgiri și a înșelat speranțe, iar uneori chiar a distrus viețile astronomilor care încercau să observe rarele sale treceri prin fața Soarelui.
Cu excepția civilizațiilor antice, precum maya, care observa planeta Venus și îi acorda o mare importanță – unul dintre calendarele sale ritualice era fondat pe ciclurile acesteia -, tranzitul planetei Venus prin fața Soarelui nu a fost niciodată observat științific în Occident, până în secolul al XVII-lea.
Fenomenul astronomic, care va avea loc în noaptea de marți spre miercuri și se va produce din nou abia peste 105 ani, i-a intrigat pe oamenii de știință încă de la formularea, de Johannes Kepler, a legilor despre mișcarea planetelor, într-o lucrare scrisă în anul 1627.
Planeta Venus
Apropiata trecere a planetei Venus prin fața Soarelui reprezintă o ocazie rară de a verifica tehnicile de observare a exoplanetelor îndepărtate care tranzitează prin fața stelelor lor, afirmă astronomii din zilele noastre, care consideră că această aliniere este un eveniment științific major.
Evenimentul va putea fi observat pe 5 iunie sau pe 6 iunie, în funcție de locul de pe Terra unde se află privitorul. Fenomenul se va produce începând cu ora 1.05 (ora României) și se va încheia la 7.55 (ora României), astfel că va putea fi observat în țara noastră în primele ore ale dimineții, potrivit transitinfovenus.nl.
Trecerea planetei Venus prin fața Soarelui va fi vizibilă în întregime din regiunea Oceanului Pacific, începând din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii, unde se află multe dintre cele mai puternice telescoape din lume, precum cel de la Observatorul Mauna Kea.
În Statele Unite, tranzitul va începe pe 5 iunie după-amiază, iar Soarele va apune înainte de încheierea fenomenului. În Europa, va fi exact invers – în zorii zilei de 6 iunie, Venus va fi început deja să treacă prin fața Soarelui.
Citeste mai multe despre fenomenul trecerii Planetei Venus prin fata Soarelui, pe Gandul.info