Ce este un ornitorinc?
Ornitorincul este o creatură atât de ciudată încât la început oamenii nici nu au vrut să ia în calcul existența ei. Când cercetătorii britanicii au văzut primul specimen împăiat, în 1799, l-au acuzat pe realizator de fals. Ce-l face pe ornitorinc atât de ciudat? Păi are un cioc ca de rață, o coadă de castor și blană groasă.
Depune ouă și le clocește, precum o pasăre, dar puii sunt hrăniți prin alăptare, precum la mamifere. Are picioare plate și trăiește atât pe uscat, cât și în apă. De altfel, cuvântul ornitorinc provine din două cuvinte grecești care, împreunate, ar însemna, „picioare plate”. Ornitorincul trăiește în estul Australiei și în Tasmania. Nu are urechi externe, iar nările sunt în vârful ciocului. Așa poate ornitorincul să înoate pe sub apă și să respire doar scoțând vârful ciocului la suprafață.
Labele din față prezintă împletituri care favorizează înotul. Iar deplasarea pe uscat se face cu ajutorul ghearelor. Femala depune între unul și trei ouă și le ține în jurul corpului, cu ajutorul cozii, până în momentul în care acestea clocesc. Femala își alăptează puii cu ajutorul unor glande. Puii se nasc cu dinți, dar aceștia cad și treptat se dezvoltă ciocul. Singurul mamifer otrăvitor din lume este ornitorincul mascul. Are glande otrăvitoare pe coapse. Tuburi lunguiețe duc de la glande până la blana aflată pe spatele labelelor.
Otrava este asemănătoare cu veninul șarpelui. Masculii folosesc veninul în special pentru a se lupta cu alți masculi când vine sezonul împerecherii. Ornitorincii se hrănesc noaptea cu viermișori, insecte de apă și raci. Ziua se târăște către cuib, care de obicei este făcut în nămol.