Aerul cald, încărcat cu umiditate, se ridică spre cer, atunci când are o greutate anume, aerul se răcește. La temperaturi joase nu-și mai poate reține umezeala sub forma vaporilor de apă astfel că acestea se transformă în mici stropi de apă, su gheață. Așa se formează norii.
Nu prea găsești doi nori identici căci ei își schimbă mereu forma în funcție de înălțimea la care se află și de temperaturi. Norii pot fi compuși din diferite particule în funcție de greutatea lor și de temperatură.
Pe măsură ce vaporii de apă din aer se schimbă în lichid, fenomen numit condensație, vin în contact cu praful și alte particule din aer. O picătură de lichid de apă se formează în jurul fiecărei mici particule.
Este nevoie de 100 de milioane de picături pentru a se forma picături mari de ploaie. Și tot așa de milioane și milioane și milioane de picături pentru a face un nor de 1 km lățime, 1 km lungime și 1 km adâncime. Un astfel de nor poate conține peste 790 de tone de picături și ar forma aproape 7940 de tone de vapori de apă.
Vaporii de apă se condensează în picături pentru a forma norii în jurul a diferite particule. Sunt particule de praf în deșert, sol vegetal uscat, vulcani, ocean și multe altele