Mineralele sunt, de obicei, împărțite în două grupe: metalice și nemetalice. Exemple de minerale metalice sunt hematite (fier), bornit (cupru) și bauxită (aluminiu). Minerale nemetalice includ cuarțul, azbest și calcit. Mineralele, sunt de obicei, găsite în forme numite „cristale”.
Mineralele și rocile sunt ușor de confundat, dar există totuși o diferență. Un mineral are o compoziție definită. Partea chimică a unui mineral este aproape întotdeauna aceeași, indiferent de unde provine. Deci, un mineral găsit în orice parte a lumii va avea aceeași strălucire, duritate și alte proprietăți.
Cu toate acestea, rocile sunt formate din amestecuri de mai multe minerale. De exemplu, granitul este o rocă formată din minerale precum cuarț, feldspat, mică și altele. Dar o bucată de granit găsită într-un singur loc ar putea avea diferite cantități din aceste minerale, în comparație cu o bucată de granit descoperită într-un alt loc.
Minerale se găsesc în multe locuri. Ele pot fi găsite în roci sau în nisipuri și pietrișuri și s-au format în diferite moduri. Multe minerale s-au cristalizat sau întărit, cu ani în urmă, de la o masă stâncoasă foarte fierbinte, topită, numită „magmă”. Diamantul, mica și feldspatul sunt exemple de minerale care s-au format din magmă topită.
Anumite minerale, în principal datorită frumuseții și rarității lor, sunt foarte prețioase. Acestea sunt numite „pietre”. Câteva exemple de minerale valoroase, adevărate bijuterii, sunt pietrele de granatul, diamantul, topaz și zircon.
Unele minerale, pe de altă parte, se găsesc aproape peste tot. Cel mai comun mineral este cuarțul. Există aproximativ 200 de diferite tipuri de cuarț, care se găsesc în aproape fiecare parte a pământului.