Ce este un microb?

01 03. 2015, 19:00

Abia în anul 1865 știința a putut dovedi că microbii generează afecțiunile, iar Louis Pasteur a expus teoria microbilor. Astăzi, acceptăm faptul că cei mai mari dușmani ai umanității sunt microbii. Aceștia sunt organisme minuscule, unicelulare, ce pot fi vizibile doar la microscop sau chiar deloc!

Microbii, denumiți și bacterii sau micro-organisme, pot fi atât plante, cât și animalele. În forma lor animală, sunt denumite „protozoare”, iar plantele sunt „bacterii”. Cel de-al treilea grup de microbi este format din cele filtrabile, care sunt atât de mici încât trec prin cele mai fine filtre din corpurile de dimensiuni mari.

Fiecare boală de gen este cauzată de un tip unic de microbi. De exemplu, microbul care cauzează scarlatină nu poate fi responsabil și pentru malarie. Niciun alt microb nu poate provoca scarlatină. Totuși, mulți microbi specializați în boli grave au „rude apropiate” ce pot fi un ajutor pentru oameni.

În majoritatea acestui fel de afecțiuni, microbii pot ucide pacientul sau corpul uman îi poate distruge și, astfel, ei dispar. În cazul unro boli precum scarlatina, pojarul și oreionul, primul atac îl protejează pe om de cel de-al doilea. Acest tip de protecție se numește „imunitate activă”.

Unele animale pot beneficia de aceasta și pot fi apărate de boli, atunci când atacă alte animale. Vaccinarea și detoxifierea le oferă oamenilor imunitate în fața unor anumiți microbi.

Printre bolile cauzate de microbii filtrabili sunt: pojarul, rabia, varicela, paralizia infantilă, răceala și gripa. Știința încă studiază din greu aceste organisme, de multe ori, invizibile.