Barajele îl ajută pe om să stocheze și și să folosească apa și resursele terestre. Un baraj construit în locul potrivit poate preveni inundațiile. Rezervoarele din spatele barajelor stochează și apa potabilă pentru oameni și animale. Barajele furnizează apa pentru irigarea terenurilor uscate. Energia electrică se produce în mai multe baraje prin valorificarea puterii apei, care ajunge în niște mașini numite turbine, care conduc generatoarele.
Barajele moderne sunt de mai multe tipuri. Barajele de gravitație din beton solid sunt concepute astfel încât masa mare de beton solid e suficientă ca să prevină alunecarea sau să fie răsturnat de presiunea apei din spatele lui. Acestea sunt numite baraje de gravitație pentru că forța gravitațională îi ține în loc.
Barajele de beton gol sunt făcute din beton armat cu oțel. Acestea au nevoie de mai puțin beton decât cele solide și sunt mai ieftine. Barajele de anrocamente sunt realizate din grămezi din pământ și rocă și sunt cunoscute și sub numele de diguri umplute cu pământ sau diguri umplute cu rocă. Alte tipuri de diguri controlează inundațiile de-a lungul dealurilor și a râurilor, sunt diguri de anrocamente.
Pentru aproape fiecare baraj e importantă existența unui canal deversor. Canalul deversor este o rampă înclinată sau un tunel care lasp apa în afara rezervorului gradual. Canalele deversoare sunt folosite ca să controleze nivelul apei din rezervor și să o prevină de la a da pe afară pe deasupra digului.
Barajele au fost construite pe râuri și fluvii peste tot în lume, de mii de ani. Cel mai vechi baraj cunoscut a fost construit în Egipt, în urmă cu peste 4.500 de ani.