Ce este rujeola?
Rujeola este, în general, o boală a copilariei, dar adulții care nu au avut-o o pot lua, de asemenea. Aceasta este cauzată de un virus, un microb prea mic pentru a fi depistat de un microscop obișnuit.
Rujeola este contagioasă și se răspândește foarte ușor.
Când o persoană bolnavă tușește, infecția se răspândește în aer. De asemenea, este raspândită prin contact direct cu cineva care este deja infectat cu virusul, dar care nu este încă bolnav.
Nimeni nu face boala de mai multe ori.
La aproximativ 10, 12 zile de la contactul cu virusul, pete rosii apar în gât și gură. Temperatura crește, nasul începe să curgă și se dezvoltă tusea.
Una sau două zile mai târziu, o erupție roșie izbucnește pe tot corpul, iar febra se accentuează, ochii se inflamează și devin sensibili la lumină.
Doar când erupția a acoperit întregul corp, temperatura scade brusc, iar copilul se simte mult mai bine.
Epidemii (atunci când există mai multe cazuri ) apar de obicei în orașele mari o dată la doi sau patru ani. Epidemiile sunt mai frecvente primăvara.
Copiii până la vârsta de aproximativ cinci luni nu fac rujeolă dacă mama a avut deja boala.
Nu există nici un tratament special cunoscut pentru această boală .
Un ser poate fi folosit pentru a slăbi infecțiea, dar copilul bolnav are nevoie în primul rând de odihnă și de un mediu întunecat.
Variola, rujeola și varicela dau organismului o imunitate de durată. Acest lucru înseamnă că odată ce ai avut una dintre aceste boli, nu le vei avea din nou.