Ce este profesionalismul?

30 01. 2002, 19:18
Oricine vrea sa devina astazi un "profesionist" sau vrea sa lucreze intr-o firma de "profesionisti". In timp ce profesionalismul este considerat o virtute, ceea ce implica de fapt aceasta notiune poate fi gasit uneori lipsind in mare masura in imaginea unei firme per ansamblu sau a unui


Oricine vrea sa devina astazi un „profesionist” sau vrea sa lucreze intr-o firma de „profesionisti”. In timp ce profesionalismul este considerat o virtute, ceea ce implica de fapt aceasta notiune poate fi gasit uneori lipsind in mare masura in imaginea unei firme per ansamblu sau a unui angajat, in particular.

Multi cred ca cineva devine un profesionist doar daca termina o facultate si multe firme au credinta gresita ca se pot considera ca asigurand servicii de calitate doar angajand „posesori” de diplome.

Daca aruncam o privire in dictionar, cuvantul „profesionalist” are doua intelesuri care, impreuna, definesc modul nostru de munca. Primul se refera la profesiunea in sine. Celalalt, ar suna cam asa: „bine pregatit, cineva care e bun in ceea ce face”. Deci, a fi profesionist inseamna sa faci si bine ceea ce stii sau se presupune ca stii sa faci. E clar ca e usor sa fii profesionist in primul sens al cuvantului. Daca tot repetam sa facem ceva toata viata, devenim un fel de profesionisti in acel „ceva”. A doua parte insa, e mult mai greu de indeplinit.

E usor sa faci „ceva”, dar sa-l faci cu pasiune, sa dai tot ce poti – aici sta totul. Majoritatea oamenilor isi fac treaba in asa fel incat sa consume un minim de efort, crezand ca ce fac ei e oricum prea neinsemnat si nu va fi apreciat de nimeni. Gindeste-te, daca ar fi sa bati o scrisoare la masina si gresesti o litera, o stergi cu guma sau rescrii intreaga scrisoare ? Daca intr-un hotel intrebi receptionera ceva, iti cere sa astepti sau sare imediat de pe scaun sa-ti rezolve problema, ba si cu un zambet pe toata fata ? Astea ar fi niste exemple binecunoscute de ceea ce inseamna a fi sau nu profesionist.

A face ceva la nesfirsit nu inseamna ca vei deveni vreodata profesionist. Hai sa ne uitam la marea majoritate a functionarilor publici care fac acelasi lucru de ani de zile si n-au dat si nu vor da doi bani pe calitatea muncii lor. Nu pot fi numiti profesionisti sub nici o forma, indiferent de calificarile pe care le au.

Gindeste-te la un domeniu, oricare ar fi el, si la primul nume care-ti vine in minte in acel domeniu. Poti deveni un … in domeniul tau ? Sau iti place doar sa-ti termini treaba pe care o ai de facut ?

Ce ar trebui sa faca cineva pentru a fi profesionist ? Iata citeva puncte care pot sta la baza acestei idei:

1. Planificarea. Chiar daca vorbim despre o operatie chirurgicala sau despre un proiect condus de un inginer, un comportament de profesionist cere o planificare a etapelor de parcurs, astfel incat orice dificultate sa fie depasita si totul sa decurga in limitele acceptate. Cati dintre noi isi planifica activitatea de zi cu zi ? Cate firme iau planificarea activitatii lor in serios ? Oare Guvernul … ? Probabil cate raspunsuri de „NU” gasim la astfel de intrebari, atatia neprofesionisti gasim.

2. Luarea deciziilor. Felul in care cineva ia decizii arata deasemenea gradul de profesionalism. De obicei deciziile se iau pe baza „flerului personal” si a intuitiei, mai degraba decat pe baza unei analize serioase a situatiei.

3. Comunicarea. Cum ar comunica un profesionist ? Oare cati pun mare pret pe cum explica ceva unui client / subordonat / superior ? Categoric un medic care da explicatii pe larg unui pacient ingrijorat este mai bun decat unul care scrie numai o reteta. Rezultatul strict medical poate fi acelasi dar unul reduce ingrijorarea pe cand celalalt creeaza o tensiune gratuita. Pentru un om bolnav este o mare diferenta.

4. Cum iti termini treaba. Atitudinea personala se va reflecta in „produsul final” al fiecaruia. Oare acesta inglobeaza toata grija si toate abilitatile noastre ? Sau lucram „la norma” si asteptam ca alti sa ne corecteze greselile ? Un jurnalist poate da o stire plina de greseli care fara indoiala vor fi corectate inainte de publicare. Dar profesionalismul acestui jurnalist ar trebui sa ceara ca aceste greseli sa fie corectate chiar de el, munca lui nu ar trebui sa depinda de altii, cel putin nu intr-o astfel de masura.

5. Sa faci ce trebuie. O firma care nu-si trateaza bine angajatii poate fi numita cu greu profesionala, indiferent cati oameni bine pregatiti profesional angajeaza. Din pacate, multi vor sa fie „oameni la ordine” acceptand, la comanda de sus, sa faca lucruri nu sunt tocmai la locul lor. Sa faci un lucru pe care tu insuti il consideri gresit, te descalifica de la statul de profesionist oricate titluri si diplome ai avea. Acestea sunt cateva linii mari de adoptat in drumul spre a fi un profesionist. Acest statut sau mai degraba atitudine este poate singurul mod de supravietuire in societatea spre care tindem.

Sursa: www.myjob.ro