Ce este o sâmânță?
Floarea sau fructul unei plante trebuie fertilizate. Altfel, sămânța produsă nu va rodi. După ce sămânța este matură, are nevoie de odihnă. Această perioadă diferă în funcție de speciile de semințe. Multe dintre ele nu vor crește până nu au trecut de anotimpul iernii.
Pentru a se dezvolta, o sămânță are nevoie de hrană, oxigen și căldură. Lumina ajută unele plante să înceapă creșterea semințelor. Dacă acest proces nu debutează conform programului, sămânța va muri. Atunci când semințele sunt depozitate de către om pentru perioade următoare, ele trebuie păstrate uscate și într-un anumit interval de temperatură.
Semințele pot fi diferite la nivel de mărime, formă, construcție și culoare. Semințele plantelor se nasc prin procese diferite. De exemplu, există un tip de sămânță ce are o plantă micuță în centru. Aceasta este împrejmuită de straturi de hrană, ce se vor alinia de-a lungul noii plante, până în momentul în care aceasta începe să dezvolte rădăcini și frunze ce se pot hrăni singure.
Dacă solul este fertil, iar sămânța a trecut de perioada de repaos și a primit cantități potrivite de hrană, oxigen și căldură, planta începe să se dezvolte. Acest proces este cunoscut sub numele de „germinare”. Creșterea, de obcei, începe atunci când hrana ajunge la sămânță.
Pe măsură ce sămânța absoarbe apă, ea se dezvoltă. Majoritatea celulelor din sămânță se transferă viitoarei plante. Coaja seminței cade, iar noua plantă crește până când ajunge la maturitate și poate crea semințe.
Semințele pot fi de dimensiuni mici sau mari. Semințele de begonie sunt atât de mici încât au aparența prafului. Semințele nucii de cocos pot cântări până la 18 kilograme. Unele plante au în jur de 20 de semințe, în timp ce altele, cum ar fi arțarul, pot dezvolta mii de semințe.
Semințele sunt create astfel încât să se poată împrăștia. Semințele tip scaieți se încârligă de blana animalelor. Alte tipuri de semințe stau în noroi și se lipesc de labele lor. Semințele sub formă de fructe sunt transportate de oameni și animale.
Unele semințe au „aripi” și sunt purtate de vânt, în timp ce altele plutesc pe apă. Unele chiar „explodează” la mare distanță de planta-mamă!