Ce este o gemă?

17 04. 2015, 10:00

Unele pietre au fost considerate a avea puterea de a permite proprietarilor lor să prezică viitorul. Alte pietre ar fi trebuit să fie în măsură să spună dacă o persoană a fost vinovată sau nevinovată de o crimă.

În antichitate, pietrele prețioase se distingeau doar prin culorile lor. Numele de „rubin” a fost dat tuturor pietrelor de nuanță roșie. Toate pietrele verzi au fost numite „smaralde”, iar cele albastre au fost numite „safire”.

Mai târziu, s-a descoperit că unele pietre erau mai grele decât altele și mai rezistente. Așa se face că valoarea lor nu a depins numai de culoare, strălucire sau raritate, ci și de duritatea acestora.

Diamantele, de exemplu, sunt considerate astăzi cele mai prețioase pietre, deoarece , în afară de frumusețea lor, ele sunt cele mai grele dintre toate pietrele.

Toate gemele sunt numite „pietre prețioase” Dar, strict vorbind , cuvântul „prețios” este folosit doar pentru cele patru pietre care chiar sunt cele mai valoroase: diamant, rubin, smarald și safir.

Alte pietre prețioase sunt „semiprețioase”, iar acestea includ opalul, ametistul și topazul. Multe dintre pietrele prețioase și cele semiprețioase au relații strânse.

Diamantul, piatra cea mai prețioasă, este, de asemenea, una simplă. Acesta este compus dintr-un singur element, carbonul pur. Rubinele și safirele fac parte din clasa numită „corindon”.

Rubinele au culoarea carminului datorită unor cantități mici de fier în corindon. Și prezența diferiților oxizi fac safirele de un albastru strălucitor sau ca de catifea albastră.

O mare parte din cele mai frumoase pietre fac parte din familia „silicaților”. Topazul și turmalina fac parte din acest grup. Granatele și jadurile fac parte, de asemenea, din grupa silicaților.

Unele dintre pietre mai puțin prețioase fac parte din familia cuarțului, care este siliciu pur. Ametistul este una dintre acestea. Opalul este siliciu care conține între 5 și 10 % apă. Opalul este una dintre puținele pietre prețioase, care se presupune că aduce rău pentru cei care-l posedă. Chiar și astăzi , mulți oameni nu poartă opal din cauza acestei superstiții străvechi.

Știința din zilele noastre începe să învețe cum se fabrică în mod artifical pietre prețioase. Asta include diamante, smaralde, rubine și safire. Acestea nu sunt imitații, ci sunt de fapt identice cu piatra naturală, cu diferența că acestea sunt produse în laboratoare!