Ce este, cum să previi și când să incepi un tratament de hernia de disc, fără operație?
Pentru cei care suferă de hernie de disc, intervenția chirurgicală reprezintă o posibilă soluție la o problemă enervantă care ar putea fi în timp un disconfort serios pentru pacient. Însă, știi că există și tratament pentru hernie de disc fără operație?
Din acest motiv, în acest articol vom afla foarte multe informații despre despre hernia de disc și modul în care această problema poate fi rezolvată cu ajutorul unor tratamente inovatoare, ce folosesc tehnici minim invazive.
Cum și de ce se formează hernia de disc?
Înainte de a vorbi despre, înainte de a ajunge la o intervenție chirurgicală pentru a rezolva problema herniei de disc și care sunt soluțiile posibile la ceea ce numim în mod obișnuit dureri de spate, vom arunca o privire mai atentă asupra a ceea ce este o hernie de disc și a modului în care se formează.
Discurile intervertebrale sunt “tampoane” care separă vertebrele cu funcția de amortizare și sunt formate dintr-un inel circular (inelul fibros) care cuprinde un miez gelatinos (nucleul pulpos). Hernia de disc se formează atunci când, din diverse motive, presiunea internă a nucleului pulpei este prea mare, inelul fibros se rupe și o parte a nucleului iese.
Există o afecțiune numită proeminență în care inelul fibros, în timp ce rămâne intact, este împins afară din nucleul pulpos prezentând simptome similare cu cele ale herniei. Lângă discuri, se află rădăcinile care formează nervii membrelor care, comprimate de nucleul herniat, generează durere.
Riscul de hernie crește nu numai odată cu îmbătrânirea țesuturilor, ci și pentru condițiile care accelerează degenerarea, cum ar fi postura incorectă, munca sau sporturi care uzează discul sau implică supraîncărcări ale coloanei vertebrale, traume și așa mai departe.
Discul intervertebral, ca toate țesuturile din corpul uman, are mecanisme de reparare spontană. Prin urmare, majoritatea herniilor de disc se rezolvă spontan, de obicei în câteva luni și nu este necesar în aceste cazuri să recurgem la o intervenție chirurgicală pentru o hernie de disc.
Sarcina medicului este, în această perioadă, de a avea controlul durerii și prevenirea deficitelor neurologice, cum ar fi pareza membrelor sau tulburările sfincteriene, care sunt periculoase sau care ar putea fi rezolvate cu dificultate.
Durerea este de obicei controlată atât prin terapie medicală, cât și cu infiltrații analgezice directe în rădăcina nervoasă comprimată de hernie. Putem spune că intervenția chirurgicală este necesară doar într-un procent minor de cazuri de hernii de disc.
Există tehnici non invazive sau minim invazive pentru a evita intervenția chirurgicală și care sunt avantajele?
După cum s-a văzut în paragraful anterior, intervenția chirurgicală nu este întotdeauna necesară. Există tehnici non sau minim invazive și există de câțiva ani, sunt metode testate și, prin urmare, susținute de literatură științifică. Hernia discului, atât lombară, cât și cervicală, poate fi eliminată cu tehnici precum: decompresie vertebrală, mobilizare, fizioterapie, masaj, sistemul David și așa mai departe.
La centrele medicale de specialitate pot fi efectuate toate aceste tehnici și multe altele. Specialiștii vor efectua un tratament hernia de disc fara operatie personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de problemele specifice. Tehnicile minim invazive sau non invazive au multe avantaje. Intervențiile minim invazive se efectuează sub anestezie locală, fără durere sau disconfort pentru pacient.
O abordare de acest fel nu este traumatică pentru țesuturi, deoarece respectă structurile anatomice. În plus, nu există riscul formării de cicatrici, risc tipic pentru o intervenție chirurgicală deschisă.
Câte tipuri de hernii de disc există?
Există două tipuri de hernii ale coloanei: cervicală și lombară. Deși ambele sunt destul de frecvente, cel mai adesea oamenii se plâng de durerile de spate din zona lombară.
Referindu-ne la hernia lombară, este imposibil să nu subliniem cât de mult afectează acest lucru viața persoanelor care trebuie să o combată. De multe ori, de fapt, acest lucru provoacă dureri care sunt puternice și reprezintă un impediment pentru îndeplinirea multor activități zilnice. Această poate fi o problemă debilitantă chiar și pentru perioade lungi de timp, un real inconvenient pentru multe persoane care au anumite tipuri de job-uri, în special pentru cei care au slujbe unde sunt necesare multe activități fizice.
Durerile care caracterizează cel mai adesea dezvoltarea herniei lombare sunt diferite și acestea includ:
-probleme de mobilitate și sensibilitate la nivelul membrelor inferioare;
-dezvoltarea problemelor nervului sciatic și a sciaticii lombare;
-durerea manifestată de anumite poziții pentru o perioada mai mare de timp;
-probleme de natură sfincteriană.
Durerea precum sciatică sau tulburările nervului sciatic sunt printre cele mai frecvente. Natura și intensitatea diferite pe care hernia lombară le poate aduce membrelor inferioare variază de la dureri intense care împiedică mobilitatea până la furnicături simple.
Problemele de natură sfincteriană care rezultă din hernia lombară pot duce la dificultăți destul de grave, mai ales că această este capabilă să faciliteze condițiile de retenție urinară și formele de incontinență a sfincterului.
Hernia lombară poate acționa și limita mai mult de o activitate la cei care suferă de această tulburare. Cu toate acestea, multe dintre aceste probleme sunt acum abordate și rezolvate în mod eficient cu ajutorul medicilor și terapiilor precum cele de care am amintit mai sus.
Cum spuneam, hernia de disc poate apărea din diverse cauze și în diverse condiții. Desigur, vârsta joacă un factor major în acest sens, însă herniile de disc pot să apară chiar și la persoanele foarte tinere. Desigur, trebuie să fii foarte atent în ceea ce privește durerile de spate. Acestea pot ascunde și alte probleme de sănătate. Așa că, înainte de a-ți pune singur un diagnostic, ar fi indicat să consulți un medic care va efectua un control amănunțit. În urmă acestui control, dacă ai diagnosticul de hernie de disc, apelează la medici specialisti pentru a rezolva, cât mai repede, problema.